министерство на здравеопазването

Публикуваха нарушенията, открити при проверката в „Пирогов“

Окончателен доклад от проверките на Здравната каса потвърждава констатациите на междинния доклад, станал повод за отстраняването на директора на "Пирогов" Асен Балтов. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров: "Не можем да пренебрегнем фактите, има и други данни, включително и от съвета на директорите. Разговора, който водихме, те самите твърдят, че се управлява твърде непрозрачно "Пирогов". Професор Балтов крие от самия съвет на директорите множество материали, които те са му поискали, ще излязат и други факти. Практиката показва, че, когато ние, по определени критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти".

От здравното министерство обявиха резултатите от проверката. Установена е отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са записани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Здравната каса е установила, че липсват документи за описаните случаи. Анкета сред пациентите е показала, че част от тях не са били лекувани в болницата. Други са част от персонала на болницата и по време на т.нар. „лечение“ са били на работа по график.

В съобщението се уточнява, че смяната на директора е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят.