йордан рогачев

Административният съд върна шефа на ОДМВР-Пловдив на поста

Административният съд в Пазарджик е отменил предварително изпълнение на заповедта за отстраняването на Йордан Рогачев като шеф на МВР-Пловдив. Заповедта на служебният вътрешен министър Бойко Рашков бе издадена на 18 юни, а срещу Рогачев бе образувано дисциплинарно производство, като той бе отстранен временно от длъжност.

Съдът отмени частично заповедта в частта ѝ за отстраняването на шефа на МВР, но не и образуването на дисциплинарно производство. 

"Искането за спиране  е обосновано с непропорционалност между целта на наложеното ограничение  и конституционно гарантираното право на държавния служител на труд и социално осигуряване.Обосновават се доводи , в посока на това , че жалбоподателят е баща на две малолетни деца , за които той се грижи със своята съпруга, като такива грижи полага и за своята възрастна майка след смъртта на баща си. Твърди се , че жалбоподателят към момента на издаване на процесната заповед  е бил в отпуск по болест , а към момента на връчването й  и е в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и ще остане без доходи.  Обосновават се доводи , че за него  и семейството му ще настъпят значителни и трудно  поправими вреди – както материални така и морални и това би нанесло травма на членовете на семейството му", гласи позицията на защитата на Рогачев.

Административният съд е приел, че исканията са основателни. "Незабавното изпълнение на заповедта за отстраняване на жалбоподателя от длъжност ще има като пряка последица освен психологическия стрес за членовете на семейството му , но и един  дълъг период от време, през който те ще бъдат лишени от доходи ,включително и от такива за  поддържане на базовите потребности на двете малолетни деца , както и за осигуряване на елементарен минимум за нормални жизнени условия", пише в мотивите си съдът. 

Решението на магистратите не е окончателно и може да се обжалва във ВАС. Ако то влезе в сила, Рогачев отново ще окаже директор на МВР-Пловдив. Както е известно,  с встъпването на служебното правителство Рогачев излезе в болничен отпуск за операция. След като той изтече, шефът на пловдивската дирекция излезе в отпуск по бащинство за дъщеря му, която е на годинка и шест месеца. Бащинството му бе разрешено и се очаква до края на годината Рогачев да се води шеф на МВР, но да бъде заместван, освен ако ВАС не реши друго.