Венци Стефанов

Осъдиха президента на „Славия“ Венцислав Стефанов

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов, който е и член на Изпълкома на БФС, беше осъден и глобен след подаден сигнал за расизъм. От съдебното решение се вижда и за кои реплики е бил осъден Стефанов, както и размерът на наложената санкция – 500 лева, съобщава Блиц. 

"Установява, че с използваните изрази "… ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам"; "… защото той казал бел п******т, а на нашите са му викали черен п******т"; "… гледай сега, никога черен нема да храни бел, момчета!", в изявлението си, направено по време на пресконференция, дадена в Пресклуб "България" на 25 юни 2020 г. по повод трансфер на млад български футболист в отбор от чужбина, заснета и предадена на няколко електронни медии, е осъществил забранена от закона пряка дискриминация на основата на защитения признак "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение" по смисъла на чл. 4, ал. 2, с което е нарушена забраната на по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация", гласи решението.

На Стефанов е дадено задължително предписание да се въздържа от изявления, представляващи дискриминация на основата на защитения признак "раса".