съд харманли

В Хасковско задържаха „априлски“ търгаш на гласове

На основание събрани доказателства, Харманлийското териториално отделение на Хасковската районна прокуратура привлече като обвиняем Н.Т. за това, че от 15 март до 4 април 2021 г. в община Харманли е предложил и дал на четири лица имотна облага (общо 910 лв.), за да гласуват на предсторчните парламентарни избори на 4 април в полза на определена политическа партия – престъпление по чл. 167, ал. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2021 г. от полицейските служители на РУ-Харманли и ОД на МВР-Хасково, които извършили претърсване и изземване в две постройки, намиращи се в бивш стопански двор на с. Рогозиново, общ. Харманли. При извършените първоначални действия по разследването в една от постройките е била открита тетрадка с изписани в нея имена на български граждани.

В хода на производството са извършени множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително на 4 лица пред съдия, претърсвания и изземвания, разпознавания, изготвена е експертиза. По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който обвиняемият е предложил на четирима от тях и им е дал различни суми пари, за да гласуват за конкретна политическа партия на проведените на 4.04.2021 г. парламентарни избори.

Н.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Действията по разследването продължават.