контрабанда злато

Бижута за 1.137 млн. лв. „изскочиха“ от пода на турски рейс

На 10 юли тази година, на ГКПП – Капитан Андреево, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Северна Македония.

По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. В хода й в тайник, под пода на багажното отделение на превозното средство, митническите служители са открили 27 пакета, в които били укрити "жълти" и "бели" пръстени, гривни, медальони и обици.

Според експертизата на вещото лице, откритите изделия от жълт метал (с общо тегло 13.3 кг.) са от 14-каратово злато, а изделията от бял метал (7.9 кг.)  са от сребро, проба 925. Стойността на откритите бижута е 1.137 млн. лева.

Контрабандните златни и сребърни накити и автобуса са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково, стюардът в автобуса – 45-годишен турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал. 1 от Наказателния кодекс. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. и му е забранено да напуска България без разрешение на наблюдаващия прокурор.

Разследването по случая продължава.