тошо гавроша

Тошо Гавроша се отметна за блокираната машина в Карнобат

Партийният активист, който е и член на избирателна комисия, поиска пред скрита камерата 1000 лева за гласуването на хартия. Стига с тия глупости! Как ще имам намеса? Това каза за блокираната машина пред бТВ Тошо Гавроша – героят от разследването на Марин Николов за купения вот в Карнобат. Секунди преди това бяха показани кадри от скрита камера, а на видеозаписа се чува как мъжът, който е член на избирателната комисия, в която заради технически проблем се гласуваше вчера с хартиени бюлетини казва, че има свои хора в три секции, а за изваждането на машината от строя щял да вземе 1000 лева.

„Може и да се увеличи. Ако намеря и хора, аз ще направя и списък. Ще търся един друг, той ще блокира машината. Гладен е. Ще му хвърля 50 лева, стигат му. С един милион шанс успех. На него ще му хвърля 50 лева, стигат му“, казва Гавроша пред агента на бТВ, с когото преговаря за далаверата с гласовете и машината.

Вместо да получат пари двамата се сблъскват с камерата на бТВ. Пред нея естествено отрекоха да подготвят списъци за купуване на гласове или да блокират машини. На въпроса дали е вярна, че подготвя списъци за купуване на гласове, Мечо отговора, че това било смешна работа. От 40 години участвам като член на СЕК, споделя Гавроша, но след като го питат дали е вярно, че уговаря блокирането на машини, отговоря със „Стига с тия глупости!“. „Тръгвай нагоре! Много взе да питаш!“, казва Мечо на разследващият журналист Марин Николов.

Пред репортерът под прикритие Гавроша и Мечо настоявали за бързо раздаване на парите, за да мотивират повече избиратели да гласуват „правилно“. По думите им така правели партиите, с които имали отношения.

Oще сутринта в изборния ден Мечо бе задържан, съобщиха от МВР-Бургас. След излъчването на репортажа са арестувани още трима души, а от дома им са иззети списъци. Задържаните твърдят, че са на застъпници, но лицата от списъците не знаели за това.

Един от героите в репортажа – Тошо Гавроша, който обеща да блокира машина, е член на секцията, в която избирателната машина не проработи. Отрече да има намеса. „Машината не работи. Тя въобще не тръгна. Може при транспортирането да е била ударена. Как ще имам намеса?“, пита той.

Тошо Гавроша е извикан на разпит в полицията, след като приключи изборният ден. Днес документите на всички задържани ще бъдат придвижени към прокуратурата. По-късно ще стане ясно дали задържаните ще останат за постоянно в ареста.