николай малинов

Спецсъдът отложи делото за шпионаж срещу Николай Малинов

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Той е обвинен за шпионаж в полза на Русия. Причината е, че Малинов е получил съдебните книжа по делото на 7 юли и не е минал седемдневният срок, в който той да се запознае с обвинението срещу него и да подготви защитата си. Прокуратурата внесе обвинителния акт по делото в съда на 23 юни.

В съда съм заради подкрепата от Руската федерация, каза пред медиите Николай Малинов, цитиран от БТА. Той допълни, че обвинението срещу него е безумно и посочи, че причината да се бърза с внасянето на делото в съда и насрочването му, е "сплашване на нашия избирател". "Абсурдно е моето престъпление да е това, че съм подписал договор с научен институт и тези разработки са публикувани в научно-теоретично издание. Няма нищо тайно, нищо секретно. Никога не съм имал достъп до секретна информация", каза още Малинов.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Съдът му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 50 хил. лв. и му беше забранено да напуска страната. През октомври 2019 г. съдия Андон Миталов от Специализирания съд разреши на Малинов да пътува за Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин. През февруари 2020 г. съдия Миталов получи забрана да влиза в САЩ заради участие в корупция.

Николай Малинов е и председател на партия "Възраждане на Отечеството", която взе участие на парламентарните избори на 11 юли в коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" (със секретар Жан Виденов).