финанси доналд тръмп

Доналд Тръмп се закани да съди технологичните гиганти на САЩ

Доналд Дж. Тръмп – 45-ти президент на САЩ:

„Една на най-големите заплахи за нашата демокрация днес е мощната група корпорации Big Tech (така е известна в САЩ групата на най-големите монополи в областта на информационните технологии – обикновено тя включва Google, Apple, Facebook, Amazon, понякога се добавят Microsoft и Twitter – бел. ред.). Заедно с правителството на САЩ тези компании сформират екип за цензура на свободата на словото на американския народ. Това не е просто погрешно. Това противоречи на нашата конституция. И така, за да си върна свободата на словото за себе си и за всеки американец, завеждам дело срещу Big Tech”, пише бившият американски президент Доналд Тръмп на страниците на американския вестник The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса и от името на неговия автор.

Социалните медии станаха толкова важни за свободата на словото днес, колкото сбирките на селския мегдан, вестниците и телевизионните канали в миналото за нашите по-стари поколения. Интернет днес е това, което местата за събиране на хората бяха вчера. Но през последните няколко години платформите на Big Tech стават все по-груби и безсрамни в начина, по който цензурират и дискриминират
определени идеи, хора, изразяващи тези идеи, както и просто „неудобна“ информация. Платформите на най-големите ИТ компании забраняват потребителите на социални медии, които не харесват, лишават различни организации от интернет платформи и агресивно блокират свободния поток от информация, от който зависи нормалното функциониране на нашата демокрация.

За разлика от неотдавна, големите технологични гиганти не премахват просто онлайн изказвания, които съдържат конкретни призиви за насилие. Те манипулират политически дебати, контролират самия ход на дискусиите и споровете. Погледнете онези изказвания, които бяха цензурирани през последната година. Големите технически компании просто затвориха платформите си за някои потребители.
Причините могат да бъдат следните: потребителите публикуваха доказателства, че коронавирусът е дошъл в нашия свят от китайска лаборатория. Дори нашата корпоративна преса казва, че подобни доказателства може да са верни. В разгара на пандемията компаниите от Big Tech цензурират лекари, които просто се опитват да обсъдят потенциално ефективни антикоронавирусни лекарства като
хидроксихлорохин. Относно това лекарство изследователите стигнаха до извода, че то всъщност облекчава симптомите на Сovid-19. В седмиците, непосредствено предшестващи президентските избори, платформите на Big Tech забраниха информация от New York Post, най-старият американски вестник, заради публикуване на статия, критикуваща семейството на Джо Байдън. Междувременно тази статия беше толкова вярна, че предизборната кампания на Байдън дори не спори с нея.

И може би най-скандалното действие беше, когато само седмици след гласуването Big Tech блокира акаунтите на настоящия президент на САЩ в социалните медии. Ако те могат да го направят на мен, те могат да го направят и на Вас – и повярвайте ми, те го правят. Междувременно китайските пропагандисти и иранският диктатор използват същите тези платформи безнаказано, за да бълват заплахите си и да разпространяват омразни лъжи. Тази явна атака срещу свободата на словото причинява ужасни щети на страната ни. Ето защо, в партньорство с института „Америка преди всичко”, заведох дела срещу големите ИТ компании, за да принудя Big Tech да прекрати цензурата на американския народ. В тези искове аз търся обезщетение, за да предотвратя подобно поведение от тяхна страна в бъдеще. Също така настоявам за съдебни решения, които да възстановят акаунтите ми в социалните медии. Нашите твърдения са, че компаниите на Big Tech се използват, за да подлагат хората на незаконна и противоконституционна правителствена цензура. През 1996 г. Конгресът се опита да насърчи развитието на Интернет, като разшири законодателството върху интернет платформите, за да ги защити от съдебни дела за съдържанието, което публикуват. Конгресът призна, че тези мрежи са точно това, което те се наричат – платформи, а не издатели или редактори. За разлика от издателите, компании като Facebook или Twitter не могат да носят отговорност за всичко, което хората публикуват на техните сайтове. Без този имунитет от съдебни действия компаниите за социални медии просто не биха могли да съществуват.

Демократите в Конгреса използват своето влияние, за да принудят интернет платформите да цензурират техните опоненти – хора, които не са съгласни с политиката на Демократическата партия. Само през последните няколко години станахме свидетели на това как Конгресът многократно призовава хората от Big Tech, които ръководят тези платформи и отправят изисквания към тях. Изискването на господата да цензурират „фалшиви“ статии и дезинформация са етикетите, използвани от армия за „проверки на фактите“, лоялни на Демократическата партия.

Движейки се в същата посока, Big Tech и правителствените отдели се договарят да работят заедно за борба с определени видове изказвания. Платформите премахват съдържание, срещу което държавните агенции като Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват борба. За тази цел Big Tech и масовите медии са сформирали така наречената Trustworthy News Initiative, която по същество получава инструкции от самия Център за контрол и превенция на заболяванията. Именно той ги подтиква с каква информация те „да се борят на живот и смърт“. Оказва се, че ИТ компаниите влизат в незаконен заговор с правителството, за да извадят от обращение идеи, които не одобряват.

Тази принуда и тайно споразумение са противоконституционни. Върховният съд постанови, че Конгресът не може да използва частни изпълнители, за да вършат неща за Конгреса, които той, Конгреса,  има забрана да го прави по закон. Всъщност Big Tech незаконно се превърнаха в орган на правителството на САЩ за извършване на незаконен акт – цензура. Това би трябвало да ни тревожи – каквито
и да са убежденита ни. Това е незаконно, неприемливо е и не е много американско. С тези искания възнамерявам да възстановя свободата на словото за всички американци – демократи, републиканци и поддръжници на независима, безпартийна линия. И никога няма да спра да се боря за конституционното право и свещените свободи на американския народ.

Със съкращения.