google facebook гугъл фейсбук

36 щата завеждат антитръстовско дело срещу Google

Федералният окръг Колумбия, където е столицата на САЩ град Вашингтон и още 36 щата са завели дело срещу корпорацията Google за нарушаване на антитръстовото законодателство в САЩ чрез магазина за приложения за Android, съобщава вестник "Политико".

Искът е заведен във федерален съд в Калифорния. Причината за съдебния процес е контролът на корпорацията над магазина за приложения на Google Play. Вестникът пояснява, че в рамките на това дело ще бъде оспорена комисионната от 30%, налагана върху продажбата на електронни стоки и услуги в рамките на приложението.

На 20 октомври миналата година Министерството на правосъдието на САЩ заведе граждански иск срещу Google Corporation. Според властите тя вреди на конкуренцията в онлайн сайтовете. Единадесет щати на САЩ са подали искове, заедно с федералното правителство. Техните генерални адвокати са представители на Републиканската партия.

По-рано срещу Google бяха заведени три други антитръстовски дела. В един от тях корпорацията е обвинена в антиконкурентно споразумение с Facebook, който притежава едноименната социална мрежа. В делото се твърди, че през 2017 г. Facebook се е превърнала в сериозен конкурент на Google на пазара за онлайн реклама. Затова двете компании са се съгласили да избягват конкуренцията в редица области.