белезници

В Смолян задържаха мъж за купуване на гласове за парламентарните избори на 11 юли

Районна прокуратура – Смолян привлече като обвиняем С.К., за това, че в периода от 1 юли 2021 г. до 7 юли 2021 г., в Смолян, е организирал предлагане на имотна облага в размер на по 40 лв. за всеки, с цел да склони другиму да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия, регистрирана за участие в изборите за народни представители – престъпление по Наказателния кодекс.

На 5 юли тази година полицейски служители от РУ – Смолян получили сигнал за купуване на гласове от кандидат за народен представител. Той твърдял, че  негов познат му предложил да намери 100 гласоподаватели, които – срещу 40 лева, да дадат своя вот за политическата партия, от която бил и кандидат-депутатът, подал сигнала. Незабавно били предприети оперативно–издирвателни мероприятия и е бил уведомен дежурният обвинител от Районна прокуратура-Смолян. Установено било, че обвиняемият С. К. е предложил да осигури гласовете на негови роднини и приятели за политическата партия на кандидат-депутата срещу 40 лв. за глас. При извършените първоначални действия по разследването у С. К. бил намерен списък с имена.

С.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Смолян да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават.