гешев сред цигани

В село Търнава Гешев се срещна с близки на убитото от автомобил момче

Главният прокурор Иван Гешев посети с.Търнава, където се срещна с кмета на селото Габриела Раловска и кметът на Бяла Слатина Иво Цветков. Иван Гешев разговаря с близки на 17-годишния Г.К., който почина след като бе ударен от лек автомобил, управляван от 39-годишната В.В. под въздействие на алкохол. На срещата присъства и административният ръководител на Окръжна прокуратура – Враца Владимир Сираков.

Главният прокурор поднесе своите съболезнования и изрази съжаление за случилото се към близките на загиналото момче. Той ги информира, че досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура, а Окръжна прокуратура – Враца протестира определената мярка за неотклонение на обвиняемата В.В. – „подписка“, като ще поиска по-тежка.

През 2020 година Прокуратурата на Република България предложи изменения на НК, касаещи престъпления по транспорта, предвиждащи наказания от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на пътя, когато престъплението е извършено при шофиране с над 2 промила алкохол или след употреба на наркотици, както и отнемане на автомобила в полза на държавата.