Бойко Рашков

Бойко Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, унищожават се материали

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди за БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС. Коментарът на Рашков е по повод изнесена по-рано информация, че опозиционни политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани във времето около парламентарните избори на 4 април. Рашков заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Вчера ген. Атанас Атанасов заяви, че 32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това е заявил пред в-к "Сега" съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов. Вчера сутринта той разказа за случая и пред БНР и призова вътрешния министър Бойко Рашков да направи проверка.

Лидерите на ДБ ген. Атанасов и Христо Иванов са били подслушвани от различни служби.

"Да, подслушвани са. Подслушван е също и сегашният служебен премиер Стефан Янев, заяви още Бойко Рашков. Той разкри също, че прокуратурата е образувала предварително производство за изтичане на информация по публикация в сайта от ПИК. Това е нещо, което ме радва, защото знам, че е насочено срещу мен и че всъщност ми правят голяма услуга. Обществото има право и трябва да знае какво се случва и защо. Както и кой разпорежда да се случват подобни неща", обясни Бойко Рашков.

Вицепремиерът заяви още, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2, мишена е главният прокурор. По-рано през деня "Демократична България" сигнализира, че 32 политически фигури, сред които и водачи на листи са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Като атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление.

По казуса Рашков по-рано коментира в Пловдив, че Националното бюро за специалните разузнавателни средства трябва да извърши нужните проверки, тъй като то е компетентният в случая орган.

От ДАНС вече заявиха, че започват вътрешна проверка по казуса.