Никола Саркози

Започва делото срещу Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден днес по обвинение за незаконно финансиране на неуспешната му предизборна кампания през 2012 г., съобщи АФП. 66-годишният Саркози стана първият френски следвоенен президент, получил ефективна присъда. На 1 март Никола Саркози бе осъден на три години затвор, две от които условно, заради опит да подкупи съдия, който да му предостави вътрешна информация за разследване, относно финансите на предизборната му кампания през 2007 година.

Саркози заедно с още 13 души са обвинени, че са създали или са се възползвали от фалшива схема за фактуриране, за да покрият милиони евро излишни разходи за предизборни митинги, за да изпревари своя социалистически съперник Франсоа Оланд.  Според прокуратурата, счетоводителите са предупредили Саркози, че кампанията ще надхвърли законно разрешения лимит на разходите от 22,5 милиона евро, но той настоял да се проведат повече събития. В крайна сметка за кампанията са изразходвани близо 43 милиона евро, въпреки че Саркози твърди, че не е знаел за схемата. За разлика от някои от другите обвиняеми, той не е обвинен в измама, а в по-малкото нарушение на незаконно финансиране на кампанията. Ако бъде признат за виновен, може да получи до една година затвор и глоба от 3750 евро.

Процесът първоначално беше насрочен за март, но беше отложен, след като адвокат на ключов свидетел беше хоспитализиран с COVID-19.

Жером Лаврийо, заместник-ръководител на кампанията на Саркози през 2012 г. и един от 13-те обвиняеми, публично призна, че е ръководил пренасочването на средствата, изплатени на PR агенцията „Bygmalion”, за да прикрие разходите за кампанията. Той заяви, че е действал по собствена инициатива.

Двама съоснователи на агенцията също са сред обвиняемите. Един от тях – Ги Алвес, публично призна фалшивото осчетоводяване. През 2014 г. адвокат на „Bygmalion” заяви, че компанията е действала под политически натиск.