Светослав Илчовски

Въпреки умишлено предизвикания хаос, Комисията за ревизията изслушва Илчовски

Продължава второто – и най-вероятно последно до изборите, заседание на Комисията за проверка на управлението през последните 10 години. В сряда бизнесменът Светослав Илчовски обвини управляващите в корупция, днес той продължи темата. Заседанието започна в 17 ч. днес, с няколко часа закъснение, и се предаваше на живо и по Интернет.

Първа точка от дневния ред стана изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски, който вече обвини ГЕРБ в рекет и в злоупотреби с власт. Заседанието започна след около час ожесточени спорове дали да бъде изслушан Илчовски. За разлика от вчера, днес в залата влязоха всички представители на ГЕРБ, а председателят на комисията Мая Манолова бе принудена да извика НСО, за да бъде овладяна ситуацията.

След многократни опити на депутатите от ГЕРБ да променят дневния ред с мотивите, че изслушването на бизнесмена, както и на лица, свързани със строителството на подпорната стена на плажа в Алепу,  които също бяха залегнали в дневния ред не са предмет на комисията, от ГЕРБ поискаха да им бъдат предоставени всички документи, с които разполага Илчовски. Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че това не може да стане, тъй като става въпрос за вътрешнофирмена документация и за информация, касаеща функционирането на фондовата борса.

През 2012 г. Светослав Илчовски е бил свидетел по обвинение в изнудване срещу Димитър Аврамов – по онова време депутат от ГЕРБ, а днес от ДПС. Делото още отлежава в специализирания наказателен съд и няма никакъв шанс да тръгне към залата. "Трябва да се направи проверка на твърденията. Това са такива твърдения, които трябва да бъдат доказани, трябва да бъдат проверени от съответните органи. Сега, дали може да му се вярва? Проверка трябва. Аз нямам с него никакви взаимоотношения. Ние нямаме комуникация, не се виждаме", каза парламентаристът от ДПС.

Бизнесменът Светослав Илчовски предоставя на комисията по ревизията видео и снимки, доказващи финансови престъпления на представители на управляващите от ГЕРБ. "Много хора ще започнат да говорят в следващите дни, това е нищо пред това, което ще говорят през следващите дни. Доста изчерпателни неща съм видял. Почват да се разплитат нишките. Имаме обществен интерес, тези хора бъркат в джобовете на всеки един от нас – управляващите", посочи той.

"70 млн. лева кухи сделки ме караха да правя в името на премиера", отбеляза още Илчовски. "Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ. Тя е свързана с финансови престъпления. Купуваш кухи акции от една компания на 100 лв, ама те струват 50. Тези хора от ГЕРБ бъркат в джобовете на всеки. Предоставил съм на комисията снимки. Поканиха ме на разходка в Монако. Искаха фиктивен оборот. Дал съм документи за да го докажа, от 2017 г. са те. Имам свидетели. Многократно са ме карали да правя такива сделки.

Ще пусна сигнал до прокуратурата. Благодарен съм на Софийската районна прокуратура и им благодаря, че ме изпъкна от лапите на хората срещу мен. Машините за напоителни системи – бяха ме помолили да дам пари, за да се пуснат. Никой не ме е пратил на комисията. Не познавам Мая Манолова. Нямам оръжие, не съм стрелял по човек, отговори той на въпроси на Тома Биков. Похвалиха ни се, че са почерпили жена с 5000 лв да обслужва премиера, коментира той самоличността на Мата Хари и чекмеджетата с пачки в спалнята на премиера".

От ГЕРБ поискаха документите от скандалните разкрития да бъдат публично представени пред медиите. Според Мая Манолова обаче някои от тях съдържат фирмени тайни. Чуха се мнения, че комисията е и платформа за предизборна кампания. "Спазвам добрия тон, това е цирк. Г-жо председател, не един сигнал и разказ може да се даде…Манипулативно работи комисията. Няма доказателства. Има само един сигнал. Тази комисия не е трибунал. Години преди 89-a се четат присъди", заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

"Права сте, че не трябва да има чадър върху дейността, на който и да било, уверявам ви в това, затова и последната точка от днешното заседание ще бъде решение на комисията, затова кой сигнал от всичките, а те са вече над 90. Ще разгледаме", каза председателят на комисията Мая Манолова. "Има компетентни органи, те са доказали, че в голяма степен са пасивни, когато става дума за близкия кръг на властта. Затова ще очакваме с интерес и тяхната реакция, защото изнесената тук информация е много важна. Изнесоха се данни за много сериозни нарушения с участието на държавата и твърдения, че се използва и прокуратурата като плашило в този сценарий. Аз искам това да бъде доразвито и да чуем цялата истина на тази комисия", каза Явор Божанков от БСП.

Манолова поиска от заседанието да бъде отстранен народният представител Маноил Манев за вземане на думата без разрешение. Тази комисия е фарс, каза Манев. Мая Манолова поиска и служителите на НСО да дойдат в залата и да въведат ред, "ако не са абдикирали от задълженията си".

Попитан за сексуалните извращения с известен бизнесмен в следствения арест, които са били заснети и за които Илчовски твърди, че са му били показани на сбирка с премиера, свидетелят Илчовски заяви: „На Ивановден, 2017 г., бях поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов (до Илчовски седи шефът на "Градус"). Малко преди да дойде премиерът, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник.(Мнозина твърдят, че това е бизнесменът Миньо Стайков). Всички го бяха гледали. Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти."

На въпрос защо е мълчал досега и чак сега прави разкритията си, които обаче уличават и него, щом е давал подкупи, Илчовски заяви към ГЕРБ, че "никой не можеше да говори, всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ" и че е изчаквал малко "да ви падне властта, виждах ви колко сте нагли". "Съдействието" оказвал, за да оцелее до падането на ГЕРБ от власт.

За съществуването на "картел на слънчогледа" разказа още Илчовски. В него участвали "6 – 7 големи фабрики, които разпределят количествата в България". Добави, че в него участва "и този човек", визирайки съседа си по място в залата. "Продал съм около 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви разкажа за картел на слънчогледа. Този човек, Ангелов, пак участва. Ние (земеделските стопани) всеки месец сме длъжни да подаваме декларации какво количество имаш в кой склад. Идват няколко човека, казват, че е лошо качеството, и ти вземат на ниски цени стоката. Разбират се кой от картела на маслодайните да я вземе. Министерството на земеделието защо дава класифицирана информация“, попита Илчовски.

Изслушването продължава.