контрабанда цигари

Биволъ: Български цигари без бандерол превзеха черния пазар в Подгорица

Времето, когато Черна гора заливаше Европа с контрабандни цигари мина. Сега в Подгорица най-много са цигарите без бандерол от Европейския съюз и по-конкретно от България. Българските цигари струват от едно до 1,80 евро и са с много лошо качество. Въпреки че Европейският съюз е дарил стотици милиони евро за укрепване на институциите и върховенството на закона след независимостта на Черна гора през 2006 г., само на километър от посолството на ЕС в Подгорица, незаконната търговия с цигари процъфтява, включително с марки, официално произведени извън Черна гора.

Основната точка за продажба на нелегални цигари в Подгорица е търговският център, известен като Gintas. Проучвайки кои цигари се продават на черния пазар, журналистическият екип установи, че повечето от тези цигари са официално произведени в България. Цигарите имат етикет на български компании, които са ги регистрирали като свои, но нямат акцизни марки на Черна гора.

Основният бренд на контрабандния пазар е Corset на “КТ Интернационал”. Пловдивската фабрика за цигари се свързва с братята Антон Щерев и Атанас Петров, въпреки че по документи тя се води на други лица. Щерев и Петров са известни и като “Пещаците”, прякор изскочил от разработка на ГДБОП срещу бивш зам.-шеф на службата Иван Иванов, уличен в получаване на подкуп от тях. Действията на собствениците на “Пещера” са коментирани и от бившия директор на ГДБОП и на Агенция “Митници” Ваньо Танов в парламентарно изслушване. И единият от служителите Илия, каза, аз имам възможност да се пенсионирам, излизам в пенсия, защото не искам … и се пенсионира човекът, другият го пенсионираха след като аз напуснах, който беше началник направление Васко Гочев се казва. В това съобщение, което е по разработката на Иван Иванов, той докладва на Пещера, че е отрязал главата на един, отрязаната глава е на началникът на направление “Контрабанда” Васко Гочев.

За Щерев и Петров се твърди също, че са сред скритите приватизатори на Булгартабак заедно с бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, квалифициран в западните медии като “айсберг на корупцията в България”. Факт е, че имената им появяват като съдружници на майката на Пеевски Ирен Кръстева в лихтенщайнската фирма Asta Cargo. До момента срещу тях не са повдигани обвинения от българските правоохранителни органи. Запитани как така техни цигари се озовават на нелегалния пазар в Черна гора от “КТ Интернационал” отговориха уклончиво, че произвеждат Duty Free за много различни оператори, но “стриктно спазват националното и европейското акцизно и митническо законодателство”. “Въпреки това, продадени от нас тютюневи изделия на един международен безмитен оператор, могат впоследствие да бъдат разпространявани от него едновременно в безмитни зони на територията на различни държави в Европа, Азия и Африка, включително в Черна гора” – посочват от “КТ Интернационал” в отговора си.

Според официалните регистри на Черна гора единственият български производител, внасящ цигари там, е “Слънце Стара Загора Табак” АД, фирма от обръча на варненската групировка ТИМ. Те са посочени в регистъра като производител на марката “Ibiza”. Попитани за коментар от “Слънце Стара Загора Табак” отрекоха да произвеждат марката Ibiza и да изнасят цигари за Черна гора и посочиха, че заради Ковид-19 кризата предприятието не работи от повече от година. Факт е, че Ibiza не фигурира в тяхното портфолио. Освен това баркодът на цигарите Ibiza, които се продават в Черна гора започва с 84 – произход Испания, а не с 380 – произход България, както подчертаха от компанията.

Според официалните данни на Министерството на финансите на Черна гора през периода от 2016 до 2020 г. от България за Черна гора са изнесени цигари на стойност малко над 21 000 долара. Тази информация може да бъде намерена в регистъра на ООН – Comtrade. В същия регистър обаче българското министерство на финансите съобщава, че е изнесло на около 20 милиона долара тютюневи изделия от България за Черна гора за същия период. Това означава, че или Министерството на финансите на Черна гора укрива реалните данни за вноса на тютюн от България, или този внос не минава по официални канали и не се регистрира. Институциите в Черна гора не реагират на тези явления, нито отговарят на въпроси относно нелогичности относно тези данни за внос и продажби. Очевидно е, че бившето правителство на Черна гора е силно ангажирано с тези престъпни дела и новото правителство все още не е проявило решителност да разреши тези въпроси.

По неофициална информация цигарите пристигат с кораби през пристанището на Бар и след това се пускат на черногорския черен пазар. Очевидно е, че участниците в тази контрабандна верига имат силни международни връзки.

Разследването е финансиранo от фонда IJ4EU на Европейската комисия