театър варна

Във Варна затвориха театъра за да не дойде президентът

Политико-здравен сюжет а ла Алеко Константинов се разигра във Варна. Местният кризисен щаб внезапно провидя в културните мероприятия заплаха за епидемичната обстановка и затвори театри, музеи, кина и галерии. Решението бе взето вчера, а само ден по-рано щабът заседава без да му хрумне подобна идея, занимавайки се с ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н.

Новата рестрикция влезе в сила моментално от 00.00 часа днес, а за по-късно бе насрочено важно събитие – юбилейният спектакъл в Драматичния театър, чийто топ гост щеше да бъде президентът Румен Радев. ДТ "Стоян Бъчваров" чества 100-годишнина, а специално подготвяното представление "100!" бе съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна. Целият колектив бе приел като признателност откликна на държавния глава лично да го уважи, а освен него щяха да гостуват театрали от страната и чужбина. Но изведнъж ограничението за работа с капацитет от 30%, което театрите спазват стриктно от есента, се оказа недостатъчно – и то при парадокса, че в рамките на "превратните" 24 часа новозаразените с COVID-19 във Варненска област са намалели от 272 на 153 (официални данни на РЗИ), пише Сега.

В същото време моловете и ресторантите в града остават да работят. Не е ясно и по какъв точно начин галериите и музеите са опасни, след като към тях така или иначе липсва наплив.

В часовете след решението вчера нямаше човек от културните среди на града, а и сред по-широката общественост, който да не е твърдо убеден, че затварянето се дължи единствено на визитата на Радев в театъра. Управляващата партия ГЕРБ е на нож с президента, а той неведнъж е намеквал, че се саботират прояви с участието му. Хората са омерзени независимо от партийните си пристрастия. Любопитен момент е, че шеф на варненския театър е Даниела Димова, бивш общински съветник от ГЕРБ. Но тя не е партизирала честванията и няма общо с решението на щаба.

Колективът на театъра в момента се чувства омерзен и съсипан. Представлението бе подготвяно с много труд и настроение, рекламирано широко. Репетициите напоследък течаха според изискванията на НСО, очакваше се днес сутринта да бъде афиширана визитата на Радев. Спектакълът трябваше да се играе и снощи пред малко публика, но се провали. Един от артистите е получил здравословни проблеми след стреса.Извикана е била линейка. Най-вероятно представлението няма да се играе и довечера, макар пожарният вариант да предвиждаше излъчване в интернет. Актрисата и творчески директор на театъра Веселина Михалкова обобщи в социалните мрежи погнусата на колегите си, обръщайки се към хората, взели решението: "Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театъра се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Това е кощунство за град Варна! Срам ме е! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!"

От протокола, разпространен, може би, неслучайно от театъра, се вижда, че заседанието на щаба е свикано специално заради културните институти. В единствената точка от дневния ред шефката на РЗИ Дочка Михайлова предлага, а областният управител Стоян Пасев докладва и утвърждава преустановяването на културните и развлекателни мероприятия до 26 март. Мотивът е "наблюдаваната тенденция през последните дни” на повишаване на новозаразените и хоспитализираните с COVID-19. Решението е взето единодушно, присъствали са всички членове на щаба чрез връзка по Вайбър.