Христо Иванов

Христо Иванов: Оставката на Гешев не е достатъчна – искаме дълбока реформа в прокуратурата

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов смята, че проблемите на прокуратурата не се изчерпват с оставката на главния прокурор Иван Гешев. Според бившия правосъден министър държавното обвинение се нуждае от дълбока реформа, за да започне да функционира нормално.

„Докато не се разреши проблемът с прокуратурата, ние ще останем убедена антисистемна формация, защото системата в момента се крепи на модела на завладяване на прокуратурата. Гешев е само моментното име, под което този проблем се манифестира. Но този проблем има своите дълбоки корени – Гешев може да бъде сменен и на негово място да дойде Франтишек. Те имат избор от други бушони, които да сложат“, заяви Христо Иванов в интервю за „Свободна Европа“.

„Искаме дълбока реформа, това ще настояваме и с никоя политическа формация изобщо няма да започнем разговори за каквото и да било преди да установим наличието на сходност по тези и други проблеми“, категоричен е лидерът на „Да, България“. И напомни, че той и неговите съпартийци са протестирали срещу Гешев още при избора му за главен прокурор, а в миналото лично той се е противопоставял и на Сотир Цацаров, и на Никола Филчев.