левове

Строители мамят възрастни хора, сеят страх, изнудват ги и плашат със саморазправа

Бригада строители дебнат възрастни и беззащитни хора, баламосват ги със сладки приказки, че ще направят най-евтиният и добър ремонт, а след това окепазяват всичко до което се докоснат. Междувременно надуват цените на услугите си и плашат със саморазправа клиентите, които са ги наели. Този сигнал подават хора, които са се опарили жестоко от бригадата. Те са подали сигнал в полиция и прокуратура.

Главатарят на групата е лице, за което е известно, че се казва Митко Тодоров. Той и пишман майсторите се подвизават предимно в Сливенско, но имат разлепени обяви и в Бургаско, Самоков, София и Пазарджик.

Мъжете работят по една от най-старите схеми, цяла група са и оплитат жертвите си с изключително изпечени обещания за ремонти за чудо и приказ, а впоследствие превръщат домовете на хората в развалина. Схемата с подобни бригади за ремонтни дейности действа от десетилетия в цялата страна, но в по-малките населени места и селата все още се намират хора, които се доверяват и попадат в капана на мошениците, каза пред Флагман.бг полицейски източник. Някои от майсторите сами предлагат услугите си, а други хората намират по обяви, които услужливо са разлепени на обществени места в цялата страна.

Последният случай, за който е подаден сигнал до институциите, е с възрастна жена в град Твърдица. Дъщеря й публикува снимките на измамниците в социалните мрежи, след което мнимите строители отново започнаха да сипят заплахи по възрастната жена. „Пиша този пост, за да предпазя други хора от тези апаши и псевдомайстори. Подвизават се в Сливен и се правят, че от всичко разбират. Бяха доведени уж от познат в дома на майка ми и извършиха толкова поразии, включително и застрашаващи човешки живот монтажи на уреди срещу колосална сума, която са взели от нея предварително и са обяснявали, че работят на пазарлък с труд и материали, а къщата й просто ще грее след ремонта. В момента цялата къща е надупчена и тече, от дома ни има и изчезнали ценни вещи и пари. Внимавайте с тези лица! Това са двамата им вождове – Митко Тодоров (тел. 0896007168) – големият бос в нашия случай, а табелите за ремонт на покриви са из цяла Сливенска област. Предадени са на полицията и прокуратурата и се надявам да се намерят и други измамени от тях, които да подадат сигнал“, написа дъщерята на измамената жена.

Майсторите първоначално започнали да изграждат баня, но впоследствие предлагали и други дейности, чрез които увеличили тройно цената на услугите си. Те обещавали на жената, че ще дадат и касови бележки, но това щяло да се случи накрая.  Няколко пъти техен подставен човек придружавал измамената жена до банката, за да тегли големи суми пари и да ги предава на Митко Тодоров пред лицето, което се представяло за свидетел на договора.

Имало уговорка последната част от цената на ремонта, който се извършвал по думите на строителя „на пазарлък с труд и материали“, но бе никакви гаранции и представени финансови документи за каквото и да е, да се заплати при приключване на дейностите и оценка на качеството на работата, представяне на необходимия за предаване на строителен обект Протокол 19 и изготвяне на количествено-стойностна сметка за работата.

Обявите на строителните бригади са разлепени навсякъде по стълбовете в Сливен, Бургас, Пазарджик, Самоков, София и други големи градове в страната, както и в селата, където най-често се извършват измамите и номерата им минават.