СГС Дело Брендо

МВР в неведение защо Брендо се е предал

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков потвърди новината, че обявеният за международно издирване и сочен за наркотрафикант Евелин Банев – Брендо тази сутрин в 7.30 часа се е явил на входа на Софийския затвор с адвокат. „Същият беше с неговата лична карта. Той има да изтърпява присъда лишаване от свобода за 6 г. Колегите са предприели всички действия да го освидетелстваме в МВР болница, след което ще бъде въдворен в Софийския затвор, за да изтърпи наложеното му наказание“, заяви Илков.

„Към момента сме предприели действия по установяване на вероятните начини, по които би могъл да влезе в България. Дали е бил с подправени документи или е влязъл някъде по зелена граница – тази информация ще я дадем на по-късен етап, след като колегите извършат всички необходими действия“, уточни той.

Стана известно, че Брендо не е коментирал защо се предава на органите на реда. Според Илков на този етап не е разговаряно с Брендо, защото върви другата процедура по медицинските прегледи и настаняването му в местата за лишаване от свобода. След това ще започне работа по тази тема, която е важна за нас, заяви Илков.

Директорът на ГДНП коментира, че ще има отговор на въпроса защо точно в този момент Брендо е избрал да се предаде когато приключат анализите в ГДНП. „Не можем за толкова кратко време да направим нашите анализи. Това можем да го кажем на малко по-късен етап, след като съпоставим всички данни, които имаме от неговото издирване в последните шест години, и на база на това, което той ще каже, ще може да направим някаква преценка какво е наложило да се появи тази сутрин през затвора в София“, заяви Илков.

Той не изключва и хипотезата, че Брендо е предпочел да избере относителната сигурност зад стените на затвора след провалени сделки за трафик на дрога. „Не изключвам и това като хипотеза. Местата за лишаване за свобода са добро място някой да се укрива, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Това е твърде вероятно, но към настоящия момент не можем да кажем, че това е причината“, смята шефът на ГДНП.

Брендо изчезна малко, след като получи 6 г. затвор за пране на пари. През 2018 г. той беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 г. затвор отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“.