пачки

Банкова служителка сви 144 бона от кеш с магураджийски кукли

Банкова служителка припомни забравената слава на чейнджаджиите от някогашната „Магура“, които изкарваха луди пари от измами на лекомислени клиенти с т.нар. кукли. Иновативното решение от 70-80-те години на миналия век представлява пачка от изрязани цветни хартии, покрити отгоре и отдолу с по една истинска банкнота.

52-годишната банкова служителка Е.К. работела като главен касиер в клон в Пловдив и са 4 години успяла да присвои сумата от 144 200 лева. Според прокуратурата тя работела в банката от 2005 г., като била главен касиер до април 2024 година. „По време на COVID кризата тя решила да извърши на етапи присвояване на парични средства, които не са собственост на отделни клиенти, а са ѝ били предоставени, за да оперира с тях във връзка с ежедневната ѝ дейност“, уточниха от държавното обвинение в града на тепетата.

Парите са се намирали в каса, наредени в пачки. В продължение на четири години, в различни месеца

тя щипвала по някоя и друга банкнота от пачките,

като вместо тях слагала зелени хартийки. Хартийките са изрязвани с големината на банкнота от 100 лева.

Досъдебно производство по случая е образувано на 30 май по сигнал на ръководството на банката, след като там бил извършен одит и е установено длъжностно присвояване в особено големи размери. Касиерката е била задържана за 24 часа и ѝ е повдигнато обвинение. Спрямо обвиняемата Е.К. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. Извършват се действия по разследването. Е.К. е  възстановила част от присвоените пари – 20 000 лева.

Кражбата, извършена от Е.К. обаче изглежда детска игра, в сравнение с това, което успя да стори 38-годишната Милена В. от Варна. Като банков служител тя присвои цели 440 000 лева, при това само за 3 месеца. През февруари Варненският окръжен съд я призна за виновна за

кражба в особено големи размери.

Милена имала 7-годишен стаж в банката. Длъжността и́ била „Специалист обслужване на клиенти“, работила на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута. Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените „ценни пратки“, съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София. Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. Знаейки това, Милена В. решила да присвои сума в евро, заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Наложило се за целта да състави поредица от фалшиви документи. По този начин успяла, в условията на продължавано престъпление в периода 25.03.2015 г. – 22.06.2015 г., да присвои 180 000 евро, с равностойност 352 620 лева и 87 380 в лева.

За това престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена В. „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, като изпълнението на наказанието бе отложено с 5-годишен изпитателен срок.

За престъплението като подсъдим се изправи и колега на Милена В., заемал длъжност „Мениджър оперативна дейност“. В хода на съдебното следствие, обаче не бяха събрани доказателства, които да го уличат че е действал в съучастие с 38-годишната жена и беше оправдан от съда.