шпионин

Хванаха украинец да снима в ТЕЦ „Марица-изток 2“

Заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев съобщи днес, че край ТЕЦ „Марица-изток 2“ е бил заловен шпионин с украински документи. „23-годишен мъж с украински документ за самоличност е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2″ в топлоцентралата. При извършения му обиск са намерени дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество SIM карти, както и карти памет. Мъжът е задържан за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава“, заяви Кръстев.

Изготвят се експертизи за това дали задържаният е правил снимки на стратегическия обект, какви са те и дали на устройствата му има информация, която представлява държавна тайна. Ще се установява дали наистина е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност. Ще бъде внесено искане за постоянния му арест.

Мъжът е обяснил кога е дошъл в България, откъде е влязъл и какво е правил. Установява се по какъв начин чуждият гражданин е проникнал на територията на централата. Няма информация някой работещ в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да му е помогнал.