Ново двайсе: Отказват споразумение на хакера Кристиян Бойков

Обвиняемият за хакерската атака срещу НАП през 2019 г. Кристиян Бойков се видя в чудо, след като се оказа, че не може да сключи споразумение с прокуратурата. Както е известно вчера (13 юни) стана ясно, че държавното обвинение е склонило да приеме споразумение с Бойков, съгласно което той ще мине тънко с едно административно наказание „глоба“.

Днес, 14 юни, обаче стана известно, че Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с прокуратурата. Една от причините е, че по-късно вчера държавното обвинение, което вече имаше договореност със защитата на Бойков за споразумението, оттегли съгласието си. Стана известно също, че съдията Атанас Атанасов от Софийски градски съд пък е обявил споразумението за недопустимо, тъй като Бойков е бил разследван за тероризъм в съучастие с друго лице – собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров.

Не е известно защо прокурорът по делото за хакерската атака първо се е съгласил на споразумение за глоба от 2500 лева за компютърно престъпление, а след това го е оттеглил. Адвокатът на Кристиян Бойков – Асен Асенов, обясни, че клиентът му искал споразумение, не защото бил виновен, а за да приключи със случая. „След като прокуратурата не внася цяла година годен обвинителен акт, за нас е ясно, че няма категорични доказателства за неговото участие в хакерската атака срещу НАП. Кристиян е млад човек, който има огромен потенциал зад себе си и пред себе си и би желал да продължи живота си без да влиза в 10-годишни съдебни битки. Крайно време е този случай да приключи, Кристиан има право и желае да продължи живота си напред“.

Как ще се развие случая след изненадващия отказ, тепърва ще видим.