Прокуратурата хвърли кърпата по делото за хакването на НАП

Прокуратурата хвърли кърпата на ринга, след като падна в нокаут в проточилия се повече от четири години процес за хакването на НАП през 2019 година, в който обвиняем за кражбата на данни от НАП е Кристиян Бойков. Делото започна в Специализираната прокуратура, а разследването продължи четири години преди държавното обвинение да го внесе в съда.

От Софийски градски съд (СГС) съобщиха, че в петък съдът ще разгледа внесено от прокуратурата споразумение с Кристиян Бойков, обвинен за теча на данни от Националната агенция за приходите (НАП). Споразумението е де факто признание за тоталната немощ на обвинението по случая, който предизвика широк обществен отглас през лятото на 2019 година.

Както е известно, през юли 2019 г. базата с лични данни на НАП бе пробита от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 6 милиона българи, от които 2 млн. починали, бяха откраднати. След хакерската атака Комисията за защита на личните данни установи, че приходната агенция е бездействала за опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда. В началото на ноември 2023 г. Софийският районен съд потвърди глоба от 5,1 млн. лв., която КЛЗД нaлoжи на НАП .

Във връзка със случая бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков по обвинения за кибертероризъм. Прокуратурата, водена тогава от Иван Гешев в подкрепа на обвиненията си позволи да тиражира записи, придобити със специални разузнавателни средства. Търговският директор на дружеството Георги Янков пък бе обвинен за подбудителство към хакерската атака. Досъдебното производство срещу него обаче бе прекратено заради липса на доказателства. 

В обвинителния акт Тодоров и Бойков бяха представени като терористи, извършили престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс – престъпления против републиката, които имат „политическа цел или цел да засегне властта в републиката“. Според прокуратурата в делото имало доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков „е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй“.

СГС обаче връща два пъти делото на прокуратурата заради допуснати съществени нарушения. Съдът постанови, че вcичĸи фaĸти тpябвa дa бъдaт пocoчeни в oбвинeниeтo eднoзнaчнo и xpoнoлoгичecĸи пocлeдoвaтeлнo, зa дa бъдe яcнo зa вceĸи oт пoдcъдимитe в ĸaĸвo тoчнo e oбвинeн. В прав текст СГС заяви, че в oбвинитeлния aĸт нe e oпиcaнo ĸoгa тoчнo e възниĸнaл oбщият yмиcъл мeждy Kpиcтиян Бoйĸoв и Ивaн Toдopoв дa извъpшaт пpecтъплeниeтo, зa ĸoeтo ca им пoвдигнaти oбвинeния.

С внесеното сега в СГС споразумение прокуратурата и Бойков се съгласяват наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложено административно наказание – глоба.