Помни ли някой това?

Разследващият главния прокурор остава на поста си без да го е разследвал. Това е каймакът на последната съдебна „реформа“ срещу прословутата недосегаемост на шефа на държавното обвинение. В резултат, назначената за 6 месеца Даниела Талева ще продължи да премята преписки от пусто в празно, докато разчисти всичко срещу Борислав Сарафов.

Талева зае длъжността, за която в продължение на години се изприказваха планини от празни приказки, в началото на декември. От представена от нея справка до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет става ясно, че в рамките на 6-месечния си мандат е поела общо 18 преписки. По 4 от тях е отказала да започне разследване, а единственото образувано досъдебно производство е прекратено поради липса на престъпление.

От останалите 13 преписки 6 са били изпратени на други прокуратури по компетентност, а други 6, сред които казусът „Осемте джуджета“, щели да бъдат приключени (познайте как!) този месец. А пък през август, когато на никого няма да му е до това, щяла да бъде приключена и „работата“ по по сигнала на бившия премиер Николай Денков във връзка с казуса с Агенция „Митници“ и срещата на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с главния прокурор Борислав Сарафов.

Същевременно без каквито да е признаци на притеснение от опасност да го разследват именно Сарафов беше изслушан от прокурорската колегия по годишния доклад за дейността на държавното обвинение. В който се преписват от година на година едни и същи констатации и проблеми – повече права за обвиняемите, отколкото за пострадалите от престъпления, недостатъчно възможности за събиране на доказателства, недостиг на вещи лица.

А пък приоритетите на прокуратурата за тази година щели да са насочени към ефективна работа по досъдебните производства за престъпления със смърт – включително транспортните, срещу организираната престъпност, тероризма, корупцията, домашното насилие, престъпленията от омраза, прането на пари и трафика на хора. Последният да затвори вратата, пък каквото остане зад нея – догодина.