Конфискувани бижутазлатонакити

Митничари от Лесово спипаха контрабандно злато за 80 бона

Златни накити на стойност над 80 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово. Контрабандните бижута са били скрити в лек автомобил, влизащ в страната от Турция.

Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

Лекият автомобил с българска регистрация пристигнал на МП Лесово на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин с инициали С.K., постоянно пребиваващ в България. В зоната за митнически контрол той е заявил, че няма нищо за деклариране.

Митнически инспектори селектирали превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия са открити на различни места в салона на автомобила и в дрехи на шофьора общо 6 пакета, съдържащи 206 бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, гривни, обеци. Общото тегло на недекларираните накити е 699.24 грама. Според първоначалната експертиза от вещо лице, те са изработени от злато 14 карата (проба 585) с обща пазарната стойност в размер на 80 412 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети и по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

От началото на годината към момента на МП Лесово са задържани над шест килограма контрабандни златни изделия.