Дунав мост 2

На ГКПП „Дунав мост 2“ хванаха още 1584 кутии контрабандни цигари

Ирена Данаилова

На ГКПП „Дунав мост 2“ при Виден -Калафат хванаха нови 31 680 къса цигари  (1584 кутии) цигари, похвалиха се днес от Агенция „Митници“. Акцизните стоки открити при специализирана операция срещу контрабандата на агенцията, ГД „Гранична полиция“, ГДБОП и НАП.

Ударът е реализиран преди три дни – на 8 юни (събота), но агенцията съобщава за него едва днес. При рутинна проверка на камион, върху чиято платформа е натоварен микробус, митническите власти са се натъкнали на куп странни неща. Композицията е била сканирана с мобилен рентген, при което в гумите, тавана и във вътрешността на тонколона на превозвания микробус са установени нетипични плътности.

При физическата проверка, митническите инспектори откриват кутиите с цигари, облепени с български акцизен бандерол. „Находката“ е иззета, а на българския шофьор е съставен акт за установяване на административно нарушение. 

В края на май на този пункт митничарите задържаха над 273 000 къса цигари (13 698 кутии) при два опита за незаконен износ.

Цигарите са открити при проверка на товарен автомобил с групажна стока от България за Белгия и Холандия. Недекларирани акцизни стоки –12 260 кутии цигари с български акцизен бандерол, са били укрити в палети с бисквити. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция.

В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани.

В друг случай митническите служители откриват 28 760 къса (1438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил.

Тютюневите изделия са разкрити след сканиране с мобилна рентгенова система на товарната композиция, пътуваща от България за Германия. Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и е съставен акт за установяване на административно нарушение.

От началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин, са разкрити 20 случая на нерегламентиран износ на цигари, при които са задържани общо 74 646 кутии (1 492 720 къса), показва справката на Агенция „Митници“.