насилие над мъже

Мъже, май е време за #MeToo-2

Движението #MeToo изглежда отново ще стане актуално, но този път ще е за спасение на мъжете-жертва на насилие. 18 години по-късно след като за първи път фразата влезе в употреба и 7 години след като актрисата Алиса Милано наложи хаштага в социалните мрежи, мъжете – не говорим за тези под дъгата – са в малцинство и повечето изглежда са под чехъл. А информациите, че пореден представител на този пол е изял шамарите от жена си в къщи, се роят.

Доказателство за това тиражира Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Оттам информираха, че мъж на 33 години е пострадал при домашно насилие в града. Сигнал за инцидента бил получен снощи около 19:00 часа в Първо Районно управление. Автор бил самият пострадал, който през сълзи обяснил, че при възникнал скандал в дома му в Стара Загора 35-годишната му приятелка му е нанесла няколко порезни наранявания.

Представителят на бившия силен пол от Стара Загора бил обслужен амбулаторно в Центъра за спешна медицинска помощ. След това е оставен на легло за наблюдение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора с рани в областта на лявата ръка и тялото, но без опасност за живота.

В Първо РУ – Стара Загора е образувано досъдебно производство, а жената е задържана за срок до 24 часа.

Напускайки територията на Стара Загора и въобще на България, се спираме пред проучване по въпроса, проведено в Европа. Според изследването, мъжете и жените в ЕС са изложени на абсолютно еднакъв риск от домашно насилие. Този извод е на базата на 15 научни проучвания в 18 държави в Европа – Белгия, България, Кипър, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания. Изводът от изследванията оборва Истанбулската конвенция, където няма и помен за насилие жена срещу мъж.

Данните сочат, че 15,2% от мъжете и 14,8% от жените подават сигнали, че са станали жертва на домашно насилие през последната година. 49% процента смятат, че насилието над мъже не е много разпространено, но има едни 24%, които го приемат за сравнително широко разпространено. 6% пък посочват, че е широко разпространено.

Нашенци обаче са на мнение, че домашното насилие над мъже не е разпространено. Според данни на Евробарометър от 2016 г. 37% от българите смятат, че насилието над мъже въобще не е разпространено у нас, а 38% отбелязват, че не е много разпространено, 17% нямат идея каква е ситуацията, а едва 7% смятат, че насилието срещу мъже е сравнително широко разпространено. 1 на сто от анкетираните е отговорил, че насилие категорично има.

Има-няма, ама на въпрос дали домашното насилие над мъже трябва винаги да бъде наказвано от закона 69 на сто от българите са отговорили, че това е задължително. А според сайта за душевно здраве, уелнес, семейна терапия и прочие HelpGuide.org една на всеки три жертви на домашно насилие е мъж, ама не докладват на полицията, защото ги е срам.

Сред най-разпространените форми на домашно насилие е т.нар. газлайтинг – форма на емоционално насилие и манипулация. В такъв случай, под давление на партньора си, жертвата почва да се съмнява в собственото си възприемане на реалността, даже в собствения си здрав разум. Това става след като постоянно и целенасочено на жертвата се говори, че си измисля разни неща, че фантазията му работи и че не е добре ментално. В такива случаи често се стига до тревожност, депресия, стрес. Емоционалното насилие включва и тенденциозно създаване за чувство на срам, унижение, контролиране на поведението на жертвата, вербални заплахи, накърняване на самочувствието.

Така че мъже, ако редовно ядете пердах или пък ви тъпчат самочувствието, не се срамувайте, а докладвайте в полицията!