ДАНС

ДАНС отново се вживя в ролята на момче за всичко, този път – в полза на „Търговска лига“

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) привиква за обяснения членове на Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница по донос на „Търговска лига“. Причината е известна: днешният „цар и господар“ на здравния бизнес, успял да затвори пълния цикъл в бранша – внос и производство на лекарства, складове на едро и аптечна мрежа, плюс верига от болници – все още не може да преживее „циганското колело“ на служебния кабинет и продължава да си търси изкупителни жертви. Употребата на думата донос никак не е случайна, защото решаването на подобни спорове изобщо не е в правомощията на контраразузнаването.

Поредният скандал около бизнес амбициите на „Търговска лига“ гръмна в началото на май, когато правителството на Димитър Главчев най-напред разреши на „Търговска лига“ да построи „Мама и аз“ – голяма многопрофилна болница с огромно детско отделение.

След взрив от гражданско недоволство и остри политически реакции, че София няма нужда от още една мегаломанска болница, която – на всичкото отгоре – ще обезсмисли в много голяма степен проекта за Национална детска болница, накараха кабинета „Главчев“ скорострелно да стопира изграждането на „Мама и аз“ и да ускори процедурите по строителството на националната педиатрия.

На всичкото отгоре, Димитър Главчев успя така успешно да се раздвои, че… пусна сигнал до ДАНС на тема „Кой, защо и срещу колко е подвел правителство да благослови строителството на частната болница?“ Като, според очевидци на съдържанието, ДАНС трябва да „отупа“ по въпроса три ключови ведомства – Министерството на здравеопазването, Агенция „Медицински надзор“ и националната здравноосигурителна каса. След това, в зависимост от резултатите на „отупването“ (или по-точно – от политическата конюнктура), държавното обвинение ще реши има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и кой трябва да изгори, за да засвети ореола на служебния премиер.

За доноса срещу тях първи сигнализираха адвокат Мария Шаркова и Надежда Цекулова от Обществения съвет. Оказа се обаче, че жалби били подадени срещу всички членове на съвета, независимо от това дали публично са се изказвали против проекта „Мама и аз“, или просто са си мълчали… заради едното благоразумие, да речем.

Едновременно с това, „Търговска лига“ обжалва пред Върховния административен съд решението на служебното правителство от 1 май, с което беше отменено решението за даване на разрешително за изграждането на „Мама и Аз“.

Първото заседание по делото е насрочено за 27 януари 2025 г., което само по себе си е ясен знак, че съдебната реформа трябва да започне… с масова чистка сред магистратите, свикнали да си играят със закона както им е удобно.