Ружа Игнатова

Според Би Би Си Таки е убил Ружа Игнатова

През септември 2019 г. журналистите в Би Би Си започват да пишат за изключителната история на Ружа Игнатова, българката, издирвана от ФБР заради измами с криптовалута в рамер на 4.5 милиарда долара. Малко по-късно тя изчезва безследно.

От Би Би Си не се отказват и два техни екипа – от BBC Eye Investigations и Panorama започват да разследват близките й връзки с предполагаем бос на организираната престъпност в България. Те търсят отговор на въпроса дали всъщност Игнатова не е убита от човека, на когото е плащала, за да я охранява?

От Би Би Си припомнят, че Ружа Игнатова, която е родена в България, но е израснала в Германия, е завършила Оксфордския университет. След това започва да развива успешна кариера в сферата на финансите и през 2014 г. пуска на пазара криптовалутата OneCoin. Нейната цел е да убеди милиони хора по света да инвестират в OneCoin, обещавайки им огромна възвръщаемост. В действителност това е много находчива инвестиционна измама.

В една ранна октомврийска утрин на 2017 г., когато следователи от Германия и САЩ са по петите на Ружа Игнатова, тя решава да вземе полет на Ryanair от София до Атина. Оттам нататък следите й се губят.

Журналистите от Би Би Си започват проучването си, като се фокусират върху най-близкия й кръг. Откриват, че човекът, който отговаря за охраната на Ружа Игнатова, е Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.

Информацията им е дадена от Ричард Райнхард, служител на американската служба за вътрешни приходи – човекът, започнал да разследва OneCoin заедно с ФБР, който дава първото си интервю за Би Би Си, след като се пенсионира в края на 2023 година. Той твърди, че името на Таки се е появявало нееднократно по време на разследването.

ричард райнхард
Ричард Райнхард

Освен това и представители на американското правителство обявили през 2019 г., че шефът на охраната на Ружа Игнатова е основна фигура в организираната престъпност в България. Било уточнено и че той е един от най-дейните наркотрафиканти на всички времена в България и че е бил тясно свързан с OneCoin. Друг представител на правителството на САЩ заявил, че шефът на охраната на Игнатова е замесен в изчезването й.

Според Райнхард Ружа Игнатова е била престъпник с много по-комбинативен ум, отколкото повечето хора си представяли. Тя комбинирала в себе си престъпнотта на белите якички, с наркотрафиката“

Тази теория би могла да се подкрепи от изтекли документи на “Европол”, видени от журналистите на Би Би Си, от които става ясно, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. Тя е подозирала Таки, че използва финансовата мрежа на OneCoin за пране на пари от трафика на наркотици.

таки

Журналистите от Би Би Си уточняват: “В родната си България Таки е митична фигура – Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е подозиран, че ръководи организираната престъпност в България и че е наркотрафикант. Той и сътрудниците му са били разследвани в родината му за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но без никакъв реален резултат.

Журналистите от Би Би Си цитират бившия заместник-министър на земеделието Иван Христанов, който казва: „Таки е шефът на мафията в България. Той е изключително силен“. През 2022 г. той подава сигнал, че Таки ръководи престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители.

„Таки е призрак. Никога няма да го видиш. За него само се говори, но и той може да си говори с вас чрез други хора. Ако не го слушаш, просто изчезваш от лицето на земята”, твърди Христанов. Той смята, че единственият човек, който е можел да я защити Игнатова от всички разследвания, водени срещу нея, включително и от чужди агенции, е бил именно Таки.

От Би Би Си пишат до българското правителство по повод сигнала на Христанов за корумпираните служители. Реакция няма. От Софийска прокуратура ги информират, че “те не прикриват престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления”.

Смята се, че Таки живее в Дубай, където Ружа Игнатова си е купила луксозен пентхаус и където в банковите й сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Въпреки че не е известно как Таки и Ружа Игнатова са се запознали или дали той не е бил свързан с OneCoin още от самото начало, но според множество източници, двамата са имали близки отношения и той е бил кръстник на дъщеря й.

Според български източник, близък до Ружа Игнатова, тя е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за охраната й.

Освен това според “Европол” по документи може да се намери връзка между една от компаниите на Ружа Игнатова с друга – на съпругата на Таки – и тя води до сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие.

Въпросните документи били дадени на разследващите органи от съветник на Ружа Игнатова- Франк Шнайдер, който междувременно също изчезнал безследно. Преди това в интервю за Би Би Си той признал, че старият му шеф – Ружа Игнатова – работела с мошеници и с гангстери.

изчезнал съветник на ружа
Франк Шнайдер

Журналистите го интервюирали в дома му във Франция, където бил под домашен арест и очаквал екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не бил готов да разкрива имена. Обяснил, че има семейство, а трябва да се изправи срещу сериозна организирана престъпна група.

През 2022 г. българският разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от “bird.bg” получават полицейски протокол, намерен в дома на убит полицай в България.

В документа са показанията на полицейски информатор, който разказва в подробности как чул пияният зет на Таки да казва, че Ружа Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото й е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Според Стоянов има голяма вероятност тези твърдения да отговарят на истината.

Автентичността на документа е потвърдена от български служители, а множество съратници на Таки също смятат, че той стои зад убийството на измамничката, твърди Димитър Стоянов. Мотивът му бил, че той искал да не бъде свързван с измамата с OneCoin.

Сред съдружниците на Таки бил и Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от “Интерпол” за убийство.

Димитър Стоянов твърди, че Къро му казал как чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Ружа Игнатова. Къро бил удивен и го попитал сигурен ли е, че трябва да прави подобно нещо. Таки му отговорил: „Не се притеснявай, тя е гроб.”

Къро твърдял, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително по обвинението, че Таки е поръчал убийството на Ружа Игнатова. Източници, близки до Kъро, потвърдиха пред Би Би Си, че подобна среща се е състояла в края на 2022 година.

През май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и с още двама души, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки.

„Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки. Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на предупреждение: Внимавайте с кого си имате работа“, обяснява Христанов пред Би Би Си.

Откакто публикува разследването си за убийството на Ружа Игнатова, журналистът Димитър Стоянов признава, че той и колегите му получават смъртни заплахи, заради които е принуден временно да напусне България за четвърти път, откакто се занимава с журналистика.

Стоянов не твърди, че е разкрил мотива за предполагаемото убийство, но според имотните регистри, а и по данни на очевидци много от имотите на Ружа Игнатова в България сега се ползват от хора, свързани с Таки.

имоти на ружа
Имотите на Ружа Игнатова, за които се твърди, че се ползват от хора, близки до Таки

Досега Таки не е бил арестуван по обвинения, че е убил Ружа Игнатова. Тялото й все още не е намерено. Но Ричард Райнхард смята, че Ружа Игнатова най-вероятно е мъртва.

Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват смъртта й с Таки, той смята, че изчезването й е типично за начините, по които действат наркокартелите.

„Няма чест сред крадците… ако Таки смята, че тя е заплаха за него… вероятно ще я извади от играта, още преди да бъде хваната,“ твърди Райнхард.

От Би Би Си са писали до адвокатите на Таки с молба за коментар, но не са получили отговор.

През 2022 г. Ружа Игнатова беше включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица, където е и до днес.

„В един момент се получава така, сякаш Елвис Пресли може да е все още жив… Нещо, което наистина не е много вероятно“, твърди Христанов.

Според Райнхард ФБР не биха оставили едно име в списъка си “Топ 10” просто ей така – само за забавление. Но те биха го махнали оттам само ако имат категорични доказателства, че въпросното лице вече не е между живите. Това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица все още се издирва.