Работниците във видинската база на ”Ел Би Булгарикум” се пребориха за оставките на пишман шефовете си

В резултат на преговорите с недоволните „млекари“, служебният министър на икономиката Петко Николов поиска шефовете на държавната млекопреработвателна гордост да опразнят кабинетите си завинаги.

Ирена Данаилова

Работниците във видинската базата на ”Ел Би Булгарикум” прекратиха стачката, след като техни представители се срещнаха с министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, а той поиска оставките на ръководството на държавната фирма. Министърът се е обърнал към принципала на млекопреработвателната ни гордост – Държавната консолидационна компания (ДКК), с искането да бъде назначен нов директорски борд, да бъде обърнато много сериозно внимание на финансовото състояния на фирмата и да бъде разработен план за решаване на проблемите в нея. Дал е и указания в максимално кратки срокове заплатите на работниците и служителите да бъдат увеличени с до 30 на сто. 

Това съобщи Иван Спиридонов, оператор в предприятието и председател на КНСБ във видинската база. Той допълни, че  по време на срещата са поети определени ангажименти свързани с подобряване на условията на труд. Протестът е прекратен, но до изпълнение на техните условия служителите в базата  остават в стачна готовност.

Служителите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД в Производствена база – Видин се вдигнаха на пореден протест преди дни, в стремежа си не само да извоюват нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и да опазят дружеството от ликвидация. Изпълнителният директор Ивайло Лилов, назначен от бившия министър на икономиката Богдан Богданов, от няколко месеца упорито и системно съсипва граденото с десетилетия, категорични са от дружеството.

Към днешна дата, съобщават синдикалисти, цените на крайните продукти са вдигнати с 60%, в резултат на което оборотът спадна тройно – от продажби по около 20 тона на месец при трайните продукти, до 6-7 тона. За сметка на това обаче доставките на сурово мляко са увеличени два пъти, а резултатите не закъсняват: във всички възможни помещения на базата, са складирани над 188 тона трайни продукти, които никой няма никаква представа кога и на кого ще бъдат продадени.

Реална е опасността да се бракуват около 150 тона готова продукция, което ще доведе до загуба от 3.5 млн. лева.

От парламентарната трибуна бившия министър на икономиката Богданов заяви, че ако предприятието не произвежда млечни продукти, а развива единствено лицензионната си дейност, би било на печалба от 5 млн. долара, визирайки приходите от японската „Мейджи“. Служителите в държавната фирма смятат, че дружеството се води умишлено към фалит и призовават политиците да се замислят върху случващото се, защото много скоро разрушителните процеси в “Ел Би Булгарикум” ЕАД ще бъдат необратими. Оттук нататък последната дума е на ДКК.