А с „хиените“ в прокуратурата и съда какво правим?!

Прокуратурата щяла да сезира Висшия адвокатски съвет за действията на адвокати, които се възползват от трагедията при жертви от катастрофи. Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова по време на кръгла маса „Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия “. Няма лошо, само някои съображения:

Добре, че беше предаването на „Нова телевизия“, че да разберете за практиката адвокати и техни сътрудници да предлагат на място услугите си на пострадали от катастрофи и техни близки срещу обещание за обезщетение от застрахователя, включително по съдебен ред. Та за това се пише и говори от десетилетия, всеки в системата го знае. Още Гришъм го разказа в „Преследвач на линейки“.

„Често именно такива адвокати причакват близките на жертвите пред болниците и първи ги уведомяват. Има една такава определена група, която като чакали сякаш се радва на това, за да вземе едни пари и затова ще сезираме Висшия адвокатски съвет“, каза Кирилова.

Да оставим настрана какво общо има разследването на пътнотранспортни произшествия с адвокатите, които не са участвали в тях. Ако има измама, разследвайте, законът ви задължава. Пък като има осъден адвокат за нея, законът казва какви са последиците за професионалните му права. Каквито са и за прокурорите и съдиите при извършено умишлено престъпление от общ характер.

Но докато пишете на Висшия адвокатски съвет за чакалите в адвокатурата, кажете какво правим с хиените в прокуратурата и съда. Онези, които с посредничеството на „Нотариуси“ газят безогледно закона „по вътрешно убеждение“, падне ли им се „на случаен принцип“ мазно дело с имотни клиенти и тлъст материален интерес.

,