„Еврохолд“ и „Евроинс“ заведоха арбитражното дело срещу Румъния

Арбитражен иск в размер на 500 млн. евро предявиха българските компании „Еврохолд“ и застрахователното ѝ дружество „Евроинс“ за компенсиране щетите от решението на румънския регулатор ASF да отнеме лиценза на дъщерното дружество на местния пазар „Евроинс Румъния“. Производството започва пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) във Вашингтон, като нашите компании ще ще се представляват от международната адвокатска кантора Pinsent Masons и от българското адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“.

Румънският Орган за финансов надзор отне лиценза на Евроинс Румъния на 17 март 2023 г. Това доведе до фалита на дружеството, дотогава лидер на румънския пазар в моторното застраховане. В началото на юни миналата година и на първа инстанция, съдът по несъстоятелността в Букурещ обяви Евроинс Румъния в банкрут единствено заради това, че лицензът му е отнет, като отказа да спре делото за несъстоятелността до произнасяне на Административния съд дали отнемането на лиценза е законосъобразно.

Самото дело в Административния съд в Букурещ за това дали актът на румънския регулатор срещу Евроинс Румъния е  законосъобразен, стартира тази година и все още е висящо на първа инстанция, като разглеждането по същество и пледоариите тепърва предстоят. Отделно, собствениците на Евроинс Румъния заведоха дело в Европейския съд по правата на човека, като обявиха подготовката на арбитражния иск.

Междувременно германски и ирландски евродепутати повдигнаха темата доколко законосъобразни са действията на румънския регулатор срещу компанията, колко голяма е корупцията в Румъния и дали Клаус Йоханис ще подкрепи независимо разследване на казуса от еврокомисията. Йоханис беше подложен на кръстосан разпит в европарламента, като му бяха поставени остро въпроси за начина, по който се е намесил румънският регулатор и поискаха от президента на страната да подкрепи изготвянето на независима оценка по случая на Еврокомисията.

“През последните години застрахователният сектор в Румъния преживя сътресения. Само за 12 години дванайсет големи застрахователя прекратиха дейност. Подобни данни трябва да предизвикат сериозна загриженост за регулаторната среда в една държава-членка”, заяви по време на дебата германският евродепутат Гунар Бек от групата “Идентичност и демокрация” (ID), цитиран от румънския сайт profit.ro.

В речта си той припомни информация от публикации в редица медии, че през 2019 г. регулаторът ASF е поискал от Евроинс Румъния да придобие изпитващата тогава финансови трудности City Insurance, чийто банкрут през 2021 г. предизвика огромно напрежение в сектора и цялата държава, щети за стотици милиони евро и изпразване на застрахователния Гаранционен фонд, който обезщетява пострадалите лица. Както вече някои медии информираха многократно, „Евроинс“ отказва “офертата”, след което следва наказателна акция на румънския надзор.

Срещу филиала на българския застраховател под формата непрекъснати проверки, глоби за над 3 млн. евро, и оспорване на презастрахователни договори, преди това приемани без забележка. Кулминацията на регулаторния натиск беше в началото на февруари 2023 г., когато ASF публикува доклад, който констатира недостиг на капитал в румънското дружество в размер на над 400 млн. евро при положение, че всички предишни регулярни доклади на финансовия регулатор и международните одиторски прегледи на баланса на дружеството не са констатирали такъв проблем.

“Само три години след отказа на „Евроинс Румъния“ да придобие City Insurance, ASF отне лиценза, очевидно по съмнителни причини,” каза по време на вчерашния дебат Гунар Бек. Бек припомня още и че през миналата година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е акционер с 10% в компанията-майка Евроинс Иншурънс Груп, е повдигнала въпроси пред румънския министър на финансите относно действията на ASF срещу Евроинс Румъния и е отправила предложение за оздравяване, което е било тотално пренебрегнато.

Напълно глухи остават румънските надзорници и за възраженията на българската Комисия за финансов надзор срещу техните действия, при положение, че КФН потвърждава новосключения презастрахователен договор на румънския филиал на Евроинс, като тъкмо тя е компетентният орган в случая. Пренебрегната е и независимата оценка на водеща в света актюерска компания, ангажгирана от ЕБВР и ЕИГ, която е категорична, че компанията е финансово стабилна.  

Гунар Бек заявява още, че Европейският орган по застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA) е съставил доклад за състоянието на Евроинс Румъния, който обаче е потънал в тайнственост и е останал недостъпен, а той самият не е могъл да го прочете, независимо от многобройните му опити да го направи. В отговор на зададен от него писмен въпрос, самата Европейска комисия също обявява, че никога не е виждала доклада. “И до ден днешен аз нямам достъп до всички детайли от доклада на EIOPA. Изниква въпросът какво се опитват да скрият от еврокомисията и членовете на европарламента ASF и EIOPA?”, пита риторично германският евродепутат.

Германският евродепутат напомня и скандалния факт, че веднага след решението за отнемане на лиценза на Евроинс Румъния, румънският регуатор предоставя такъв на Easy Asigurări, част от компанията за хазартни залози Superbet, председател на борда на която е братът на Урсула фон дер Лайен – Ханс-Холгер Албрехт. Лицензът е именно за автомобилни застраховки и задължителната полица “Гражданска отговорност”, в който сегмент Евроинс Румъния беше лидер на пазара. “И кой мислите, че е президент на въпросната Superbet – един от братята на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен…”, коментира в тази връзка германският евродепутат.

В изказването си пред румънския президент, германският евродепутат акцентира и върху това, че Румъния е един от най-големите нетни бенефициенти на средства от ЕС. “Получавате 10 млрд. евро от бюджета на ЕС и по NextGenerationEU, а според индекса за корупция на Transparency International, Румъния е втората най-корумпирана страна в ЕС. Нищо от това не е добре за държава, която се надява да привлече чуждестранни инвеститори”, коментира още германският евродепутат, искайки да разбере от президента Йоханис как Румъния ще реши проблема с казуса на Евроинс.

Темата за Евроинс Румъния беше повдигната пред румънския президент и от ирландската евродепутатка Клеър Дели от групата на Европейската обединена левица/Северната зелена левица (GUE/NGL) в ЕП, която е в противоположния политически спектър на групата “Идентичност и демокрация” (ID).

“Съжалявам, че трябва да се занимавам със случаи като този, поставен от моя колега, но все още има много сериозни проблеми и въпроси, на които трябва да се отговори и те са свързани с работата на румънския регулаторен орган ASF. Казусът има фундаментално значение не само за шофьорите в Румъния, но и за целия застрахователен пазар в Европа. Аз също съм сред евродепутатите, които в продължение на месеци задават въпроси относно решението на румънския регулатор да отнеме лиценза на Евроинс Румъния, която е част от една от големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа,” заявява Клеър Дели, цитирана от редица румънски медии. Според нея президентът Йоханис е наясно с този случай и “е много странно, че румънският регулаторен орган е действал срещу тази компания три години след като е поискал от нея да придобие City Insurance”. 

“Известен е фактът, че както финансовият регулатор в България, така и ЕБВР са повдигнали въпроси относно действията на Органа за финансов надзор на Румъния. И двете институции са се обърнали към европейските органи, а едната от тези институции изготвя и доклад, в който предупреждава за последиците, като дори внасят предложение за разрешаване на проблема, което да ограничи негативните ефекти, но вашата държава не предприема нищо и сега рискува съдебен иск за над 500 млн. евро,” коментира още ирландската евродепутатка.

По думите й проблемът е бил представен на вниманието на EIOPA, която би следвало да предприеме действия за намаляване на напрежението и риска, но европейският орган не предоставя изготвения от нея доклад на депутатите в ЕП и на практика не съдейства за разрешаване на проблема. Клеър Дели изразява дълбоката загриженост на представителите на европарламента по този случай и директно задава въпрос на президента на Румъния дали би подкрепил призива на евродепутатите към Европейската комисия за цялостен и независим анализ на този случай. Според нея това е в интерес на румънските граждани и не само на тях.

Темата за Евроинс Румъния беше повдигната в европарламента нееднократно и от българските евродепутати, които също призоваха за независимо разследване и конкретни действия на еврокомисията по казуса.  Президентът Клаус Йоханис отговори на поставените въпроси без да влиза в конкретика: “Чух, че регулаторът ни е имал проблем с една компания. И както навсякъде в условията на демокрация и върховенство на закона, ако някой смята, че решението не е толкова добро, се обръща към съда. Ето какво се случи. Съдът се е произнесъл, че решението (б. р. На румънския регулатор) е правилно. Това е, което аз разбирам като върховенство на закона. Всеки има еднакви права, всеки има право на справедлив съдебен процес и всеки трябва да приеме резултата”.

На практика обаче изказването на Йоханис беше подвеждащо, защото нито един съд в Румъния не се беше произнесъл по същество за законосъобразността на решението на румънския регулатор да отнеме лиценза на Евроинс Румъния. До този момент имаше съдебно решение единствено по жалбата на Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) и румънското й подразделение, с която беше поискано спиране изпълнението на решението на румънския регулатор за отнемането на лиценза на Евроинс Румъния, предизвикало впоследствие и процедурата по несъстоятелност на компанията. Тази жалба беше отхвърлена от Върховния касационен съд, но делото по същество за законосъобразността на това решение продължи.

„Арбитражният спор сигнализира за промяна в европейското инвестиционно договорно право, тъй като застрахователят възнамерява да оспори ограниченията, поставени от Съда на Европейския съюз върху инвестиционните споразумения, сключени между държавите-членки. Арбитражът ще бъде базиран на многобройни нарушения от страна на румънски регулатор по отношение на режима Solvency II, Регламента за застраховане и презастраховане „Златен стандарт“ на ЕС, който трябва да осигури стабилна регулаторна рамка и последователни надзорни практики в сектора в целия ЕС. Случаят ще повдигне нови и авангардни въпроси на международното публично право, като например възможността на инвеститорите да предявяват искове съгласно клауза за „надживяване“ действието на вече прекратено двустранно инвестиционно споразумение между две държави от ЕС“, заявяват адвокатите на „Еврохолд“ и „Евроинс“.