МВР

МВР прави и ще прави всичко нужно за облекчаване на трафика през „Дунав мост 2“

Ирена Данаилова

МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на ситуацията на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта.

От транспортния сектор коментираха, че от вчера опашката от страна на Румъния е стигнала 13 км, от страна на България вече е 6 км., а буферният паркинг в района е с препълнен капацитет. По време на срещата е поет ангажимент от МВР за съдействие и организиране в спешен порядък на трафика за всички стоки с хладилен контрол.

МВР ще се стреми към съкращаване на времето за проверки в максимално обем от страна на Гранична полиция, каза още Стоян Темелакиев и добави, че всички гишета на „Дунав мост 2“ работят. Той допълни, че от Агенция „Митници“ е поет ангажимент да се въведе възможност за онлайн плащане на такса „Мост“ за граничния пункт при Русе и възможност за плащане на място с карта за преминаване на моста, което също ще съкрати времето за преминаване.

Стоян Темелакиев съобщи, че се планира следващата сряда (29 май), от 13:00 часа, в района на „Дунав мост 2“ да се проведе среща между представители на институциите, имащи отношение към темата, с представители на транспортния бранш.

„Решихме да се съберем в максимално широк формат, да излезем с единна позиция и след това да поканим нашите партньори от Румъния, да поставим въпросите, така че да намерим общо решение“, добави той.

Заместник-министърът отрече обвиненията, че служители на МВР пренасочват принудително товарни автомобили към буферния паркинг в района на пункта. Също така посочи, че е назначена проверка дали полицаи имат ангажираност към подобни действия.

Той е информирал, според представителите на Съюза на международните превозвачи, че  буферният паркинг към ГКПП Видин е платен, но МВР няма никакво отношение към това. Темелакиев е информирал, че до колкото е запознат паркингът е частен.

Директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Борислав Муеров коментира, че агенцията застава изцяло зад транспортния бранш.