пътна полиция

„Пътна полиция“ дебне шофьорите по „Хемус“ преди София

„Пътна полиция“ е отчела, че най-честото нарушение сред шофьорите е неизползвнето на обезопасителни колани. Главен инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ заяви днес, че водачите по магистрала „Хемус“ масово ще бъдат проверявани за коланите.

„Днес се провеждат действия на контролните институции на 21-ви км на автомагистрала „Хемус“ в посока за София. Те са част от разпоредената през март специализирана операция в цялата страна по линия на пътната безопасност. Тя ще продължи цяла година, по определен график и по области“, заяви инспектор Писанов.

Тежестта на проверките ще падне основно върху товарните автомобили и автобусите, но автомобилите също ще бъдат на мушката на полицията. „Ще се проверява изправността на автомобилите, редовността на водачите, ще се проверява за спазване на Закона за движение по пътищата, като целта е ограничаване предпоставките за пътни произшествия и недопускането на такива“, посочи главен инспектор Писанов. Той призова водачите да се съобразяват с пътната обстановка.

В специализираната акция участват също Националната агенция за приходите, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“ и Главната инспекция по труда.

Директорът на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ Борислав Муеров отбеляза, че при проверката на тежкотоварните автомобил и автобусите най-честите нарушения при съвместните акции са техническа неизправност и условията за обем и размери на пътните превозни средства.

Според данните на „Пътна полиция“ за април, по линия на тази операция, са проверени 3500 превозни средства и са издадени над 600 административно-наказателни документа.