катастрофа аксаково

Прокуратурата е разпитала свидетелите от катастрофата край Аксаково

Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени

Прокуратурата вече разследва тежката катастрофа край Аксаково, при която след сблъсък на автомобил на НСО и друга кола е загинал един човек, има и ранени.

Обвинението е назначило експертизи и са разпитани свидетели за катастрофата, в която участва съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение.

По случая работи Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

„На местопроизшествието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на военен прокурор и с участие на автоексперти. Огледът е приключил в 22:55 часа. Иззети са двата автомобила, участвали в произшествието – джип „Фолксваген“, модел „Туарег“, и лек автомобил „Ауди“, модел А4, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка“, се казва в съобщението.

При катастрофата на място загина мъжът, карал лекия автомобил, а жена, пътувала на задната седалка на същия автомобил, е откарана в МБАЛ „Св. Анна-Варна“ в тежко състояние.

Със съдействието на органите на МВР военен прокурор е призовал пътувалите в автомобила на НСО – съпредседателят на ПП Кирил Петков и ПР-а Найо Тицин, както и двама служители на службата за охрана.

Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени, уточняват от прокуратурата.

„С постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване на непосредствената причина за смъртта на водача на лекия автомобил „Ауди“, както и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена. Изискана е документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО – старши сержант с инициали А.М.

Изпратени са писма до полицията и общината в Аксаково с искане да се издирят, изземат и предоставят записи от намиращите се в района на инцидента охранителни камери.

Изпратено е писмо до Специализирано звено „Областно пътно управление-Варна“ при Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с оглед установяване на движението на двата автомобила, участвали в пътнотранспортно произшествие, за времето от 00:00 часа на 16.05.2024 г. до момента на настъпване на сблъсъка. Изискани са и други справки, свързани с условията на пътя, и с подадените сигнали на тел.112.

Предстоят още разпити с оглед на пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата, включително назначаване на комплексна автотехническа експертиза за установяване на скоростта на автомобилите и механизма на причиняване на катастрофата“, се казва още в информацията на държавното обвинение.

Днес по-рано през деня служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че безспорно е установено отнемането на предимство от страна на автомобила „Ауди“. „Тепърва с автотехническа експертиза ще бъде изяснена скоростта, с която се е движил кортежът на Кирил Петков. Четири години, след като е бил министър-председател, той има право да бъде охраняван от НСО. Другият автомобил, не този на НСО, е отнел предимството. Това със сигурност знаем до момента“, заяви Стоянов.

Също днес НСО обяви в специално съобщение, за което „Банкеръ“ писа, че съдейства изцяло на разследването. „Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.

Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина“.

От ръководството на НСО поднесоха съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга.