Главен прокурор Иван Гешев

Делото за клевета „Гешев v/s Славов“ спира заради имунитет

Софийският районен съд прекрати временно делото за клевета на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия правосъден министър и настоящ народен представител Атанас Славов заради изказване относно Мартин Божанов. Причината за отлагането е, че Славов има депутатски имунитет.

На днешното заседание, което бе закрито за журналисти, като свидетел трябваше да се яви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той обаче не дойде, тъй като е в планирана отдавна командировка в Перник. Като свидетел бе призована и съдия Владислава Цариградска, която също не се яви.

Златка Иванова, адвокат на Славов, обясни пред медиите, че клиентът ѝ е поискал от съда делото да продължи, но в дейността на Народното събрание не е предвидена възможност за сваляне на депутатски имунитет по дела от частен характер, а само по такива от общ характер. Според нея подобна възможност може да се регламентира законово.

Адвокат Иванова разкри, че по делото са постъпили секретни материали от Национална служба „Охрана“ (НСО). Заедно с отговор от Първо Районно управление на МВР в София, документите разкривали, че при тях няма информация Иван Гешев да следен, каквато е била подадена от охраната му.

„Има информация, потвърдена, че съм проследяван от лица, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса. Тя е с гриф „класифицирана информация“, поради това делото беше закрито за журналисти. Толкова за това колко познавам Нотариуса и колко съм свързан с него“, коментира обаче Гешев. По думите му НСО са потвърдили конкретната информация, както и е приложена справка на служител на МВР към онзи момент. Гешев добави, че е бил следен в периода, когато е бил заместник-главен прокурор.