десислава петрова

Ексфинансист №1 Асен Василев и Бойко Рашков ще бъдат разпитани

Заместник-градският прокурор на София Десислава Петрова съобщи, че бившият финансов министър Асен Василев и бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще бъдат разпитани в прокуратурата по аферата в митниците.

Според говорителя на Софийска градска прокуратура не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и държавното обвинение срещу свидетелските му показания по случая. Според Петрова Коцев сам е поискал да свидетелства, след като получил данни за акцията в Агенция „Митници“. „Живко Коцев сам е поискал да даде информация по този повод, след като е получил данни за това, че ще се провежда реализация. Инициативата е била негова. Не знам мотивите му за това решение. Решение за свидетелстване е реализирано от негова страна след консултации с избран от него адвокат. Не е имало сделка между г-н Коцев и прокуратурата. Имаше двукратни срещи с негов адвокат. В последствие беше разпитан и беше припознат като свидетелят, който е заявил, че поради лоялните си отношения с Бойко Рашков е осъществявал комуникация с другите обвиняеми, знаейки за тяхната дейност“, заяви Петрова в интервю пред БНР.

Петрова разкри, че към момента, в който Живко Коцев е бил разпитан като свидетел в първите дни на разследването, достатъчно доказателство спрямо него не е имало. В хода на разследването са се появили други доказателства от други доказателствени източници и му е повдигнато обвинение.

Разпитани са над 50 свидетели, извършени са над 30 изземвания и претърсвания на територията на страната, предстоят още разпити. Ще бъдат призовани за разпит Бойко Рашков и Асен Василев, заяви Петрова. „Имената им се споменават от доста свидетели. Справедливостта, обективността и пълнотата на едно разследване изисква да бъде чута и тяхната версия“, каза тя.

Петрова каза, че не е ясно откъде са се появили снимките на Живко Коцев, Стефан и Марин Димитрови и бившият шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова. „Трудно ми е да коментирам дали това са снимки от досъдебното производство, тъй като на мен лично не са ми известни. От прокуратурата не е изтекла информация“.

Петрова заяви, че предстои лицево-идентификационна експертиза на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, тъй като тя не се е разпознала на снимката с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.