барети

Барети нагазиха ромски квартал в Перник, седем са задържани

Барети от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и полицията в Перник задържаха седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 часа, с участието на служители от Областната дирекция на МВР, Първо и Второ РУ в града и спецбойци от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал „Хумни дол“, където до 10.00 ч. са проверени 135 души, 25 от които са се оказали криминално проявени.

Съставени са 23 акта по Закона за гражданската регистрация на хора, които пребивават неканено на адреси, посочени от тях, както и един акт и един фиш по Закона за българските лични документи.

От проверените 7 моторни превозни средства на един водач е съставен акт по Закона за движение по пътищата. За притежаване на наркотични вещества е задържан мъж и е започнато бързо производство.

Полицейските действия продължават на територията и на други квартали и населени места в община Перник и региона, съобщиха от областната дирекция на МВР.

ГНай-вероятно акцията е в отговор на инцидент преди два дни, когато група мъже преби 15-годишно момче в Перник. Инцидентът станал на 20 април, около 15, 20 ч., в близост до подлез „Караманица“, след скандал между непълнолетното момче и няколко непознати за него мъже и тийнейджъри. Момчето има фрактура на носни кости.

Ден по-късно Районна прокуратура – Перник съобщи, че ръководи разследването по досъдебно производство, образувано в условията на неотложност в Първо РУ-Перник за причинена на непълнолетния Мартин Николов средна телесна повреда. Деянието е квалифицирано по чл. 129, ал.2, вр. ал.1 от НК.

По делото са били разпитани множество свидетели, изискана и приобщена е медицинска документация, постановени са оперативно издирвателни мероприятия. Резултатите от разследването следва бъдат докладвани в Районна прокуратура – Перник съобразно срока по Наказателно-процесуалния кодекс.