Шумен - катастрофа - Жечко Кюркчиев

Прокуратурата иска по-дълъг арест при смърт на пътя

Удължаване максималния срок на тежките мерки за неотклонение и задължително отнемане на свидетелството за управление в случаите на причинена смърт по непредпазливост на пътя предлага държавното обвинение. Изготвеният от Софийска градска прокуратура проект за промени засяга Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси, както и Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Предложенията са мотивирани с множеството фатални инциденти на пътя, предизвикани от пияни или дрогирани шофьори.

Максималният срок на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража и домашен арест, при непредпазливи престъпления, сега е два месеца. Прокуратурата иска той да скочи до 8 месеца, какъвто е срокът на действието им при тежките престъпления, за които е предвидено наказание повече от 5 години лишаване от свобода. Това нарастване ще се отнася обаче само при пътни произшествия с причинена смърт и изключително висока степен на обществена опасност. В тези случаи задължително да се прилага и мярка за процесуална принуда „временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство“.

Друго тяхно предложение е да се даде възможност за незабавно изземване на образци за тестване на употребата на алкохол и наркотици от шофьори. Идеята е да се преодолеят отказите на водачите да откажат тестване, което да бъде балансирано с последващ съдебен контрол. Прокуратурата иска още да получи възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички престъпления с причинена смърт, включително и тези, извършени по непредпазливост. Промените в наредбата за вещите лица предвиждат въвеждането на критерии за срочност за изготвяне на експертизи и мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на експертите.

Становище по предложенията са представили вече от МВР, а Министерство на правосъдието е съдействало за събирането на позиции на други институции. От прокуратурата се ангажират с организиране на кръгла маса по предложенията, в която да участват всички заинтересованите институции, включително и представители на законодателната власт.