петя банкова стефан димитров

Петя Банкова и Стефан Димитров остават зад решетките

Бившият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова и Стефан Димитров, обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и длъжностни престъпления остават за постоянно в ареста. Това е решението на тричленния състав на Апелативен съд – София, с което бе потвърдено определението на Софийския градски съд. 

Банкова бе представлявана от адвокат Аделина Натина, адвокат Людмил Рангелов и съпругът й Делян Тенев, който се яви пред съда като неин защитник. Интересите на Стефан Димитров бяха защитавани от адвокат Ивайло Найденов. Другият му адвокат – Марио Найденов, не се яви в съда, тъй като има дело в Окръжен съд – Перник.

Адвокат Натина определи като проява на голямо въображение твърдението, че Петя Банкова е участвала в ОПГ с баща и син Димитрови, и с Живко Коцев. Тя отново подчерта, че по времето на клиентката й в Агенция „Митници“ са били открити 170 кг кокаин в Бургас, което е рекордно количество за агенцията. „Имало е рекордни приходи“, допълни още тя.

Тя коментира и новото обвинение в принуда на клиентката й. Според нея не ставало ясно Банкова някъде да е намалила обема на митническите служители и да е поставила митническите пунктове в невъзможност да си вършат работата. Няма никакви преки и косвени доказателства за извършването на такова престъпление, заяви Натина. Според нея не е ясно в какво се изразява принудата и как обвиняемата е злоупотребила с правомощията си като директор на Агенция „Митници“.

Такава бе тезата и на адвокат Людмил Рангелов, според когото обвинението за принуда е изпразнено от съдържание и не се съдържат никакви доказателства. „Абсолютно излишен е един престой в ареста, затова ви моля да постановите друго определение“, обърна се той към съда.

„Стремяла съм се само към държавния интерес. За мен не е било от значение дали ще съм на тази, или друга позиция щом защитавам обществения интерес. Така ръководих и Агенция „Митници“, заяви Петя Банкова. Тя отрече да е извършила каквото и да е нарушение и престъпление.