петя банкова

Болен адвокат отложи гледането на мярката на митничар №1

Болен адвокат отложи заседанието на съда, който трябваше да реши дали бившият началник на митниците Петя Банкова ще остане в ареста. Днес в съдебната зала съпругът на Банкова Деян Тенев заяви, че адвокат Аделина Натина е болна и представи болничен лист. Документът е с днешна дата и важи до 15 април.

По делото има нови материали, каза председателят на съдебния състав Галя Георгиева. Тя посочи, че Натина е заявила пред служител на съда по-рано днес, че ще дойде да чете материали, но не е казала, че е болна. Тя ще бъде глобена 500 лева, защото не е уведомила навреме съда и не става ясно дали състоянието ѝ позволява да се яви в залата, записа съдът в определението си.

Адвокатът на другия обвинен Стефан Димитров Ивайло Найденов поиска отвод на съдия Галя Георгиева заради нейни думи пред парламентарната комисия “Мартин Божанов” в парламента. Найденов цитира думи на Георгиева, “МВР и прокуратурата са над всичко”.

Според мен над всичко е само законът, каза Найденов и изрази недоумение как точно на Георгиева се е паднала тази мярка.

Галя Георгиева уточни, че е казала пред комисията друго и отказа да се отведе.

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана на 4 април за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи заедно със Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов. Два дни след ареста градският съд остави в ареста за постоянно Банкова и Димитров.