Лаура Кьовеши

Пореден кокошкарски успех за Европрокуратурата

Евентуална глоба в размер 5000 лв. за овцевъд, който опитал да вземе субсидия с деклариране на неверни данни е поредното грандиозно разследване на Европейската прокуратура у нас. Безподобният бандит искал да модернизира фермата си във Вършец с еврофинансиране, но от фонд „Земеделие“ го спипали че има данъчни задължения, а декларира обратното След което го предали на евроразследващите за деклариране на неверни обстоятелства.

Този грандиозен успех срещу властовата мафия, която източва организирано еврофондовете, идва 9 месеца след предишния. Управител на винарска фирма от Пловдив получи условна присъда една година лишаване от свобода и глоба от 2000 лв. по обвинение в опит за измама, свързан с популяризиране на негови вина извън ЕС с цел потенциален износ. И също бил разкрит от фонд „Земеделие“ – за подправени подписи в документи.

Така разплащателната агенция, която се прочу именно с корупционни скандали при одобряване на проекти за еврофинансиране, захранва европрокуратурата с кокошкарски дела по своя преценка, докато организираната престъпност с властови протекции източва милиарди. Остава въпросът за ползата от поредната антикорупционна структура в страна, копаеща неизменно дъното във всички индекси. А полза има – срещу корупцията, видите ли, работим, но усещането за нея си е проблем на електората.