Три американски щата приеха закони срещу убийствата за органи в Китай*

Израел, Италия, Испания, Белгия, Великобритания, Норвегия и Тайван вече взеха законодателни мерки, за да предпазят свои граждани от трансплантации в източната държава и да предотвратят убийствата на невинни хора

Кремена Крумова

Многобройни експертни разкрития на извършван в държавни болници из цял Китай нов вид геноцид, наречен „насилствено отнемане на органи“ от дисиденти, провокира все повече страни да обновят здравните си закони.

Израел, Италия, Испания, Белгия, Великобритания, Норвегия и Тайван

вече взеха законодателни мерки да спрат свои граждани от трансплантации в източната държава и предотвратят убийствата на невинни хора.

Сега до тях се наредиха и три американски щата. На 14 март 2024 г. Юта прие закон 262 по инициатива на републиканския сенатор Майкъл Макел.

Текстът – който представлява поправка на вече съществуващия закон за трансплантации на органи – на първо място дефинира какво представлява насилственото отнемане на органи: това е

премахване на един или повече телесни органи от жив човек

посредством принуда, отвличане, лъжа, измама или злоупотреба с власт или уязвимо положение.

По-натам новата мярка предвижда застрахователите да отказват покриване на разходи за трансплантация, ако e извършена в Китайската народна република (КНР) или друга държава, за която е известно, че участва в насилствено отнемане на органи; или ако органът е бил придобит чрез покупка или донорство от КНР или друга държава, за която е известно, че участва в насилствено отнемане на органи. Законът влиза в сила от 1 май 2024 година.

Три дни преди Юта, подобен закон гласува Аризона. На 11 март 2024 г. Сенатът на южния щат прие на второ четене закон 2504, който налага ограничения върху договори за ДНК секвениране, ако то е извършено с уреди, произведени или собственост на компании от вражески държави. Такива – според текста – са

Китай, Русия, Иран, Северна Корея, Куба, Венецуела, Сирия и Хонконг.

Покриване на разходи за трансплантации и пост-трансплантационна грижа могат да бъде отказани, ако операцията е проведена в Китай или Хонконг, или ако органът е закупен или дарен там. Подобно на Юта, Аризона също въвежда определение за насилствено отнемане на органи.

Третият американски щат със законодателство в тази насока е Тексас, който прие закон 1040 на 25 май 2023 г., по инициатива на сенатори от Републиканската и Демократическата партия.

Освен че определя какво е насилствено отнемане на органи, текстът отново посочва, че застрахователните агенти може да откажат изплащане на полица, ако трансплантация и следоперационна грижа са предоставени в Китай или в друга държава участвала в насилствено отнемане на органи.

В раздел втори на закона се обясняват и неговите цели:

  • първо – да се бори с практиката на насилствено отнема на органи от живи хора без тяхното свободно и доброволно съгласие;
  • второ – да повиши информираността за държавната практика в Китай на насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта и други уязвими хора, включително последователи на духовния метод Фалун Гонг, членове на мюсюлманското малцинство уйгури, тибетски будисти и християни от домашни църкви;
  • трето – да прекрати трансплантационния туризъм и да предотврати жителите на щата от неволно замесване в насилственото отнемане на органи.

_________________

* Текстът е публикуван в независимия сайт „Новетика“