петя банкова

Вкараха в ареста митничар №1 и заместникът й, седем са задържани

Общо седем задържани, сред които и директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов, са в ареста за 24 часа след акцията на ДАНС и КОНПИ днес в столицата. След обиските в кабинета и дома на Банкова, днес следобед тя беше отведена в КОНПИ, сл за разпит, който продължи повече от четири часа. По първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари.

Акцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабандата. Николов, по прякор Паскал е от Хасково и е бивш митничар.

По-рано днес Банкова отрече да познава Николай Николов и обвини за случващото се бившия си шеф и настоящ директор на ДАНС Пламен Тончев. „Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС“, обяви Банкова пред журналисти на излизане от сградата на Агенция „Митници“.

При акцията в столичен хотел в „Лозенец“ е задържан и един от гостите му. Според неофициална информация става въпрос за Марин Димитров от Хасково. Направен е обиск на автомобил пред хотела, задържаният е разпитан. По-късно се появи информация, че двама са задържаните с фамилия Димитрови – баща и син Стефан и Марин Димитрови от Хасково, който по непотвърдена информация се занимават с контрабанда на цигари.