петя банкова

Агенти от ДАНС ровиха в дома и офиса на митничар №1

Агентите са иззели договор за кредит и други документи

Проверките на ДАНС в Агенция „Митници“ и различни адреси в столицата, действително са свързани с шефа на агенцията Петя Банкова. Днес сутринта е било претърсено жилището на Банкова, а след това агенти са проверили и работното й място в агенцията.

Според представляващия Банкова адвокат Аделина Натина, от жилището на клиентката й е иззет договор за кредит на съпруга ѝ, а от работното място документи, свързани с работата ѝ за предотвратяване на контрабандни канали. „Банкова не е задържана, няма намерени пари при обиските“, е заявила адвокат Натина пред сайта „Факти“.

Както е известно, днес сутринта се появи информация за протичаща в столицата спецоперация на ДАНС и КПКОНПИ, по време на която са проверявани адреси в „Бояна“, в хотел в „Лозенец“ и Агенция „Митници“.

агенти от данс ровиха дома и офиса на шефа на агенция митници

Непотвърдената информация сочеше, че обект на проверките е шефа на „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов, за когото се твърди, че е бивш служител на ДАНС.

Банкова се оказа начело на агенцията в края на февруари, когато Министерството на финансите обяви, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Във връзка със сливането финансист №1 Асен Василев назначи досегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник, а за директор на митниците определи досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

финанист №1 Асен Василев обяви сливането на НАП и Митници

Целта е преструктурирането на двете институции, според финансовия министър Асен Василев, е оптимизиране на работата, като процесите по извършване на финансови инспекции трябва да отговорят на най-добрите европейски практики.

На различна позиция беше другата съставна част от скърцащата, но все още действаща по това време сглобка Бойко Борисов.

Бойко Борисов видя в сливането на НАП и Митници ПР-ход.

„Всяко едно сливане и поглъщане има позитивни ефекти. Него можем да търсим в намаляването на общата администрация, но тук не е това причината. Най-вероятно това, което се прави в администрацията, е да наместиш пешките или да сложиш свои хора, да промениш системата и да я управляваш. Винаги темата, свързана със сливането на тези две агенции, е свързана с проблем с приходната част. В момента това е пиарски опит, който да отмести темата“, обяви той.

проф. Даниела Бобева

Новината за сливането на двете ведомства предизвика различни коментари. Бившият икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.) и преподавател по финанси в УНСС проф. Даниела Бобева например заяви, че плюсовете от сливането на НАП и Агенция „Митници“ са повече от минусите. „Има плюсове, има и минуси, посочи тя. Според мен са повече плюсовете от тази консолидация, още повече, ако наистина сухопътният Шенген скоро ще ни приюти, това наистина ще облекчи този процес“, бе коментарът на проф. Бобева.

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи, каза пред БНР бившият икономически министър Николай Василев. „Теоретично има възможност да се сливат агенции, дори и тези двете, които са най-големите. Но не са прави така, само защото един министър е решил – без обществено обсъждане, без да има координация с политическите партньори, с всички политически сили в парламента. Няма обяснение защо се прави, ще доведе ли до спестявания, в какъв срок. Всички тези много важни въпроси нямат своя отговор. По същият несериозен начин, по който е направено това предложение, по същият начин ще бъде забравено и това никога няма да се случи. Идеята за сливане ще доведе до хаос сред хората, които работят в двете агенции“, обясни Василев