комисия нотариуса

Обвинител № 1 Сарафов и Цацаров отказаха среща с Комисията „Божанов-Нотариуса“

Гешев също не се яви, бил в чужбина

Обвинител №1 Борислав Сарафов и още двама бивши шефове на прокуратурата, поканени за изслушване в парламентарната комисия „Нотариуса“ отказаха да се явят днес.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и бившият шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров известиха отказа си с писма. Третият поканен Иван Гешев също не се яви, защото бил в чужбина, но йезуитски е казал, че може да го стори по-късно. В началото на заседанието Никола Минчев съобщи, че двамата са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани. По-рано през седмицата и Иван Гешев изпрати писмо, с което уведоми комисията, че не в страната и е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България.

 Иван Гешев

И.ф.обвинител №1 Сарафов е написал на председателя на комисията Никола Минчев, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети

активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов

и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати. Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка. Както е известно, в средата на февруари Зартова подаде заявление за напускане на ръководния пост, което внесе в прокурорската колегия на ВСС. Дни преди това изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на Софийската районна прокуратура заради скандала, възникнал след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. Тогава Сарафов посочи, че в Софийска районна прокуратура е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта.

Борислав Сарафов сложи главата на Кръстев на дръвника

В писмото си до Никола Минчев днес Сарафов посочва, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки след справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“. „Бих искал да поясня, че съгласно чл. 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства. Същевременно с оглед приетия от 49-ото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обн. в ДВ бр. 106 от 22.12.2023 г., правомощията на главния прокурор бяха ограничени в значителна степен и в качеството ми на и.ф. главен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на дейност на Комисията преписки и досъдебни производства“, пише Сарафов.

Той подчертава, че намира за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на временната парламентарна комисия.

Комисията за Мартин Божанов-Нотариуса в действие...

В рамките на проведените до момента заседания

магистрати бяха унижавани публично

с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание. Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването“, се казва в писмото на Сарафов.

Сотир Цацаров гледа лошо на нападките срещу кандидатурата му.

В своето писмо до комисията бившият обвинител №1 Сотир Цацаров е подчертал, че е бил изслушан от прокурорската колегия на ВСС, където е изложил фактите, които са му известни. „Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него“, обяви в едночасовото си изложение пред ВСС Цацаров. „Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има „похлупак“, допълни той.

До изслушването му пред прокурорската колегия във ВСС се стигна, след като името му бе споменато при изслушването на Ивайла Бакалова и партньорът ѝ Веселин Денков във временната парламентарна комисия по случая „Нотариуса“.

В писмото си до временната парламентарна комисия, оглавявана от Никола Минчев, Цацаров отново е заявил, че не познава Мартин Божанов и няма какво да каже за него.