мвр

МВР се изрепчи на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов

Вътрешното ведомство безпрецедентно се хвърли в защита на политическото си ръководство в лицето на министър Калин Стоянов, който в последните дни е обект на различни коментари и партийни нападки. По-рано днес съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов призова служебния премиер Димитър Главчев да не включва в кабинета си сегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

Според Атанасов Стоянов не се ползва с доверие. Атанасов обвини вътрешния министър в чистка сред шефовете на областни дирекции през миналата година. Миналата година август месец в началото на парламентарната ваканция изведнъж министърът на вътрешните работи смени, мисля че бяха 17-18 директори на Областна дирекция на вътрешните работи. С никой несъгласувано действие в навечерието на местните избори“, заяви Атанасов.

атанас атанасов

Освен това той упрекна МВР и Стоянов в бездействие в борбата с фалшификациите на изборите. Според Атанасов по време на местните избори са били установени между 400-500 000 недействителни бюлетини. МВР обаче не е провело нито една операция срещу купуване на гласове, твърди той. Това са факти, които сочат, че  това министерство, под негово ръководството на този министър, не е надеждна институция“.

Днес пресцентърът на МВР публикува позицията на министерството по повод обвиненията на съпредседателя на ДБ. Ето какво се казва в становището:

„Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение.

С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура – главния секретар.

Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР.

Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов.“