От 31 март сме член на Шенген по въздух и вода – какви проверки да очакваме

От 31 март България влиза в Шенген по въздух и вода. Влизат в сила и всички разпоредби на шенгенското законодателство.

Главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция “Гранична полиция”, обясни в интервю за bTV, че проверките за авиационна сигурност ще останат. Това означава, че когато хората влязат в зоната на летището, ще бъдат проверени както те, така и ръчният им багаж за забранени предмети и взривни вещества. След това те ще отидат на гейта за самолета.

Важно е пътниците да не забравят документите си за самоличност, тъй като без тях те няма да могат да пътуват.

Документът за самоличност трябва да се показва заедно със самолетния билет, като ще го проверяват най-малко на две места, обърна внимание главен комисар Антон Златанов.

Той обясни, че на летищата ще продължи да има гранични полицаи, както е в цяла Европа.

Той подчерта, че в граничните зони на аерогарите ще има достатъчно гранични полицаи – и униформени, и цивилни, за да се може реагира своевременно, ако възникнат различни казуси. Целта е преходът да мине плавно и стабилно, добави директорът на “Гранична полиция”

По отношение на пътуването на непълнолетни лица, главен комисар Антон Златанов обясни, че както не се изисква декларация за детето, когато пътува от София до Варна със самолет, така няма да се изисква и когато пътува от София до друга шенгенска държава. Родителят може да я носи, но никой няма задължително да му я иска на граничен контрол.

По отношение на мигрантския натиск Антон Златанов подчерта, че в момента през България се преминава по-трудно и мигрантите заобикалят страната ни. Той се похвали, че почти всеки месец се неутрализира по една група каналджии. В същото време “Гранична полиция” изпитва остър недостиг от над 1200 полицаи на границата, а когато командирова представители на реда от вътрешността на страната, това излиза по-скъпо, отколкото издръжката на гранични полицаи със заплати. Златанов обясни и че в момента “Фронтекс” ни подкрепя със 165 свои служители, които са разпределени на границата ни.

“Те ще стоят няколко месеца и след това ще анализираме ситуацията”, добави още Антон Златанов.