Европол

И в Европол като в МВР-то и прокуратурата ни – каквото трябва, винаги изчезва

Евгений Натов

Хартиените досиета на изпълнителния директор Катрин де Боле и други висши служители са изчезнали от Европейската полицейска служба (Европол), са коментирали източници на Politico. Информацията е потвърдена пред европейски медии от представител на полицейската служба. Той не уточни какви данни съдържат изгубените документи.

Ръководството на Европол беше уведомено за изчезването на няколко случая през септември 2023 година. По-късно стана известно за загубата на други документи. Някои документи бяха открити от случаен минувач на публично място в Хага и той ги занесе в полицията. След инцидента началникът на отдел „Човешките ресурси“ на Европол Масимилиано Бетин беше пуснат в административен отпуск.

Както отбелязва Politico, поверителни хартиени документи от отдела за човешки ресурси на Европол се съхраняват в сейф в стая, до която имат достъп ограничен брой служители. Малко от тях знаят кода на сейфа.

Според една от версиите

документите са откраднати заради вътрешни конфликти в Европол.

Агенцията на ЕС има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

Реалната дейност на Европол започва от 1 юли 1999 година.

Управителният съвет на организацията е съставен от по един член на всички страни-членки.

Финансовият контрол на организацията се осъществява от лице, посочено от Управителния съвет. Първият директор на организацията е немският юрист Юрген Щорбек.

На 1 януари 2010 г. Европол е реформирана като пълноправна агенция на Европейския съюз. Това увеличава възможностите й да събира криминална информация, а на Европейския парламент – да контролира дейността и бюджета на Европол.