Червеният пират остава в ареста – водел скитнически начин на живот и може да се укрие

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, посочен от МВР като Червения пират. Причината е, че магистратите смятат, че тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес, може лесно да се укрие, предаде БНР.

Освен това в съдебната зала се оказа, че 35-годишният Захариев няма лична карта, тъй като по думите му, документът му за самоличност бил откраднат. В същото време задържаният мъж поясни, че се занимава активно с математика и рисуване, тъй като работи като архитект на свободна практика.

В съдебната зала стана ясно още и че Илко Захариев два пъти се е лекувал в психиатрия – веднъж в Сливен и втори път – в София. Но дали може да носи наказателна отговорност за заплахите, които се твърди, че е отправял, все още не може да се каже, тъй като психиатричната експертиза не е готова.

Попитан за телефоните, от които, според прокуратурата има безспорни доказателства, че са изпращани заплахите до съдия Владислава Цариградска, политици и публични личности, Червеният пират отговори, че ги бил намерил в кошче за боклук в столичен мол.

Той обясни, че ги взел, защото принципно връщал телефони за рециклиране и с изкараните пари си купувал материали за рисуване.